Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. rujna 2022.

Rođeni Virovitičanin, klimatolog Branko Grisogono sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, bio je gost Dnevnika HTV-a, govorio je o ekstremnim vremenskim nepogodama

Ekstremne vremenske nepogode postaju dio naše svakodnevice. O tome što se to događa s vremenom u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je gost Branko Grisogono sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Branko Grisogono rođeni je Virovitičanin, a o klimatskim promjenama je kazao.

  • Događaju se vrlo brze promjene, sustav je pomaknut iz standardne ravnoteže, ima previše energije, upumpana je unutra energija i zato imamo nagle i brze promjene i toga smo nažalost svjedoci – rekao je Branko Grisogono dodavši da je uzrok tome najvjerojatnije čovjek.

Ističe da se promjene događaju brže nego što smo očekivali.

  • Umjesto da se događaju na dvije ili tri tisuće godina ili 10 tisuća godina, one se događaju u roku od 100 ili 200 godina. Mi smo sad već postigli 1,2 stupnja zagrijavanja od zadnjih 120 godina. I to je ta brzina – objasnio je.

Kaže da možemo smanjiti broj ekstremnih vremenskih pojava ili barem ublažiti njihove posljedice, ali ne možemo to učiniti jako brzo.

  • Zato što oceani pamte dugo, oni imaju dugačku vremensku skalu od nekoliko stotina, ali i tisuća godina i atmosfera barem na 15-20 godina pamti jako. Mi možemo malo pomoći tako da smanjimo proizvodnju stakleničkih plinova, da se prilagođavamo tim promjenama i treba naravno i obrazovanje, tu se ne radi dovoljno – poručio je Branko Grisogono.

Naglašava da se Hrvatska nalazi među ugroženijim područjima u svijetu.

  • Hrvatska je nažalost u području ugroženijih dijelova svijeta. Dakle, govorimo tu prvenstveno o Mediteranu i Arktiku i mi moramo biti spremni na požare, suše te nagle i brze poplave, čemu smo i danas svjedočili. Tu nam fali i obrazovanje, ali i da ministarstva ulože interes u tu problematiku i to ne samo deklarativno – rekao je  Grisogono. (hrt)
Share Button