Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. listopada 2022.

Mjesec hrvatske knjige 2022: U 30 dana 30 aktivnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica

I ove godine od 15. listopada do 15. studenog, u knjižnicama diljem Hrvatske, tako i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica obilježit će se manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Tijekom tih mjesec dana, bogatim sadržajem za sve dobne skupine čitatelja, (onih trenutnih, kao i budućih) nastoji se još intenzivnije pričati o važnosti čitanja i knjiga.

Ništa drugačije nije ni u virovitičkoj knjižnici, a nešto više o programu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige rekao je njen ravnatelj Robert Fritz.

Uvod u ovogodišnju manifestaciju će biti stručni skup s međunarodnim djelovanjem „Suradnja, izgradnja, nadogradnja – partnerski i suradnički programi u knjižnicama“.

  • Skup, sufinanciran od Ministarstva kulture i medija, je posvećen svim knjižničarima, muzealcima i svima onima koji rade na programima i projektima s gradskim, školskim, visokoškolskim, sveučilišnim i drugim knjižnicama. Mi ga organiziramo prvi put, nestrpljivi smo i uzbuđeni, to je za našu struku zaista velika nagrada i izazov. Imamo tri pozvana izlaganja kolega i kolegica iz Subotice, Viškova i Goethe Instituta Hrvatska, te 15 prijavljenih i 4 na posteru. Skup će se održati u petak, 14. listopada, dan koji je posvećen knjižničarstvu u našoj knjižnici. Taj dan će knjižnica, nažalost, biti zatvorena za naše korisnike te se nadamo da će nam oprostiti – s osmijehom kaže R. Fritz.

Nakon stručnog uvoda, nastavlja se s programom za javnost, a koji je ove godine posvećen mladima. Moto mu je „Misli na sebe – čitaj!“.

  • Našim programima i aktivnostima orijentirali smo se većinom na mlade. Oni su populacija koja je u knjižnicama „najtanja“ i smatram da im treba posvetiti posebnu pažnju. Kao i svake godine, i ove imamo grupne posjete predškolaca i osnovnoškolaca. Uz to, poklanjamo i besplatnu članarinu mladima od 13 do 19 godina. Organizirat ćemo i šest „escape roomova“, tri obiteljska i tri za mlade koji će se održati u večernjim satima, nakon što se knjižnica zatvori za korisnike – otkriva R. Fritz.

Osim zabavnih društvenih aktivnosti, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica je za djecu i mlade pripremila bogat edukativan program.

  • Na Dječjem odjelu ćemo imati niz likovnih i kreativnih radionica, predstavljanja knjiga i slikovnica, jezične tribine i predavanja, kviz. Osim što ćemo predstaviti i Knjigovnik koji je rađen ovu godinu, pokrenut ćemo i podcast za mlade pod nazivom „Pokreni se i čitaj“. To je pilot projekt koji će se održavati jednom tjedno i nadamo se da će zaživjeti – istaknuo je R. Fritz, naglasivši da zainteresirani termine svih događanja mogu saznati na mrežnim stranicama Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Mjesec hrvatske knjige neće zaobići niti Odjel za odrasle, koji također očekuje mnoštvo zanimljivih događanja kao što su izložba mladog Virovitičanina Marcela Vugeca, razne tribine i književne večeri s popularnim i rado čitanim piscima kao što su Julijana Matanović i Pavao Pavličić.

  • Centralno događanje ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je predavanje o Everestu koje će, na sam Dan knjižnice, održati hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić. Isti dan u prijepodnevnim satima ćemo i obilježiti rođendan naše knjižnice na način da ćemo nagraditi naše najčitatelje, te imati prigodni domjenak uz predstavljanje ovogodišnjih digitaliziranih izdanja starih virovitičkih novina. Mjesec hrvatske knjige ćemo završiti s predstavljanjem jedne stručne knjige, a to je „Bibliografija hrvatske košarke do 2020. godine“ – rekao je ravnatelj virovitičke knjižnice te za kraj dodao:
  • Svaki dan imamo nešto, trideset aktivnosti u trideset dana. To je čitav niz sadržaja i aktivnosti na kojima radimo nekoliko mjeseci i pozivamo sve zainteresirane da nas posjete – zaključio je R. Fritz.

(www.icv.hr, eat)

rbt

Share Button