Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. listopada 2022.

Predstavom ”Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice” započele Slatinske kazališne večeri

Slatinske kazališne večeri, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Slatina, započele su u prepunoj kino dvorani praizvedbom predstave ”Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice” u izvedbi Gradskog amaterskog kazališta ”Leo Srdoč” Slatina.

Riječ je o predstavi koja je nastala prema istoimenoj kratkoj priči iz zbirke ”Mavro Bröder i njegovi kamaradi” u režiji autora Olivera Jukića i jedine slatinske akademske glumice Mirne Ostrošić.

Priča predstave ide ovako, Helmuth Topf vlasnik je najstarijeg gradskog obrta za proizvodnju luksuznih peći i kamina ”Topf i sinovi” u gradiću u istočnoj Poljskoj. Do početka Drugog svjetskog rata, život mu izgleda idilično, prekrasna supruga, dva vrijedna sina, dobri odnosi s roditeljima, bogat društveni život, luksuzna putovanja Europom. Dolaskom Wehrmachta, Topfu se čini kao da živi svoj san. Kao etnički Nijemac smatra da Europa, kojom je tako često putovao, ima novi poredak i da svatko tko želi u njemu može raditi i prosperirati. Međutim, tri godine nakon početka rata, u zimu 1942., stvari su bitno drugačije. Stariji sin Rudolf unovačen je i poslan na ruski front u okolicu Lenjingrada. Vlada nestašica drva, struje, hrane… Mlađi sin Jozef pomaže ocu u obrtu, ali nitko više ne mari za proizvodnju luksuznih peći i kamina… I baš kada lože posljednje komade starog namještaja kako bi se barem malo ugrijali, dobivaju svoj najveći posao do tada, izgradnju dvostruke peći sa četiri prigušnice na obližnjoj ciglani. Posao je utanačen sa SS-Hauptsturmführerom Alfredom Wenlandom, voditeljem ciglane osobno.

Kao u stara dobra vremena Helmuth Topf sa sinom Jozefom dovršava posao, ali Wenland peć pali prerano uslijed čega dolazi do puknuća oplate. Topfovi daju sve od sebe da otklone kvar, dolazeći u ciglanu u neka čudna vremena, po nalogu Wenlanda. U tim dolascima, sjedeći u malom bifeu na željezničkoj stanici, Helmuth osjeća nelagodu dok gleda radnike koje vlakom dovoze na rad u ciglani. Njegovu nelagodu pojačava supruga, koja mu postavlja pitanja koja si on sam ne usuđuje postaviti…

Ulaznice za predstavu bile su rasprodane u pretprodaji, a svi oni koji su imali tu privilegiju pogledati je u njenom premijernom izdanju bili su više nego oduševljeni. Glumci, članovi  Gradskog amaterskog kazališta ”Leo Srdoč” Slatina, poznata lica koja srećemo na slatinskim ulicama ”pobrali” su veliki i dugotrajan pljesak na kraju predstave.
Osamnaest glumica i glumaca naklonom su se zahvalili publici, a čestitke akterima su uputili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, uručivši im prigodne poklone kao simboličnu nagradu za trud.

U predstavi ”Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice” glume: Ivan Baltić (Helmuth Topf), Toni Bosak (Mavro Bröder), Ivan Santner (Alfred Wenland), Svjetlana Carić (Elza Ferber), Danka Gojić Kajzer (Beata Topf), Bojana Crnobrnja (Agata), Milijana Kovač (Karolina Damentska), Marijan Munitić (Vojnik), Ines Jagec (Djevojka s violinom), Dino Paunović (Jozef Topf), Kristijan Konta (Rudolf Topf), Ante Benković (Adolf Englman), Josip Brajnović (Arnold Bauer), Neva Crnobrnja (Erika Bruker), Tara Djokić (Irena Althajm), Tamara Dorić (Johana Bruker), Jan Kajzer (Imre Šlezinger) i Lucija Katalinić (Betika Briker).

  • Mislim da je predstava izvedena savršeno u odnosu kako je bilo na probama. Glumice i glumci su sve odradili kako bilo dogovorena i planirano, i tehnički, i glumački, i ste smo strane zadovoljni jer nam je nagrađen sav trud koji smo uložili od drugog mjeseca kada smo osnovali kazališta, odnosno od petog mjeseca kada smo počeli intenzivno raditi na predstavi. Čestitao bih glumicama i glumcima, jer su se slatinskoj publici pokazali u jednom jako dobrom svjetlu. Nije bilo lako raditi projekt, jer je osamnaest ljudi na sceni i nije bilo lako sve to uskladiti, ali uspjeli smo. Svih ovih osamnaest glumaca, po večeras pokazanim, imaju puno pravo računati i na budućim angažmanima na našim predstavama kojih će, nadam se, biti. Nama je plan da ovu predstavu igramo češće, barem jednom mjesečno ovdje u Slatini, a razmišljamo i o gostovanjima. Sljedeće godine, negdje u proljeće planiramo  nove projekte koje vam sada ne bih htio otkriti, ali mogu vam reći, da pošto smo sada stekli određeno iskustvo, nije isključeno da radimo više projekata paralelno. Zavalio bih se i odličnoj slatinskoj publici koja je večeras bila na predstavi – rekao nam je režiser i dramaturg predstave, predsjednik Gradskog amaterskog kazališta ”Leo Srdoč” Slatina Oliver Jukić.
Svi oni koji za sinoćnju predstavu nisu mogli do ulaznice, imat će je priliku pogledati u srijedu, 26. listopada, kada će biti ponovno prikazana u sklopu Slatinskih kazališnih večeri. (adf; Foto: D. Fišli)
Više možete pogledati OVDJE.

Program Slatinskih kazališnih večeri 
Share Button