Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. studenoga 2022.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održano je finale projekta “Moj fantastični knjigovnik”

Nakon čitanja fantastičnih romana i proljetnih radionica na kojima su mladi prezentirali pročitano, gledali filmove i kreirali stranice koristeći se različitim aplikacijama, otisnut je fantastični knjigovnik.

Naziv knjigovnik je simboličan i ustvari je riječ o interaktivnom rokovniku kojega su mladi zajedno s knjižničarima i stvarali. Knjigovnik je nastao kao produkt projekta namijenjenog tinejdžerima, a provodio se u suradnji sa školama s područja grada Virovitice i članovima Kluba mladih „O čitanju i svemu pomalo“.

Podsjetimo se, mladi podijeljeni u četiri skupine čitali su romane iz serijala Kronike iz Narnije, Harry Potter, Sumrak saga i Gospodar prstenova. Svaka skupina je tijekom ožujka i travnja čitala jedan roman, a onda na radionicama koje su održane u svibnju i lipnju izrađivala stranice putem aplikacija. Nakon završetka svih radova knjigovnik je otisnut, interaktivnog je karaktera i sadrži pregršt zanimljivih stranica s motivima iz pročitanih fantastičnih romana.

Na velikom finalu koje je održano posljednjeg dana listopada, sudionici projekta i ostali zainteresirani mladi dobili su priliku biti najbolji u rješavanju kviza u Kahoot aplikaciji. Kviz se sastojao od 20 pitanja koja su sadržajno bila vezana uz spomenute romane, a iznenađenje večeri bio je podatak da će svatko tko je bio prisutan na kvizu dobiti svoj knjigovnik neovisno o rezultatu kviza.

U impresumu knjigovnika navedena su imena svih mladih koji su sudjelovali u projektu. Knjigovnik su osmislile i uredile knjižničarke Mirjana Kotromanović, Anja Krmpotić i Dajana Horvat, grafički ga je uredio knjižničar Dávid Karácsonyi, a djelomično je financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. (www.icv.hr, mk)

 

Share Button