Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. studenoga 2022.

U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba apstraktne fotografije “Escape Landscapes” Maje Strgar Kurečić

Gradski muzej Virovitice od 17. studenog do 3. prosinca 2022. predstavlja izložbu apstraktne fotografije Maje Strgar Kurečić “Escape Landscapes”. Izložba je realizirana u suradnji četiriju hrvatskih muzeja: Gradskog muzeja Varaždin, Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Muzeja grada Koprivnice i Gradskog muzeja Virovitica, a sastoji se od četrdeset originalnih fotografija velikog formata koje pripadaju u sam vrh recentne fotografske produkcije u Hrvatskoj.

Radi se o apstraktnoj fotografiji organičkoga krajolika koja je sjajan primjer organske apstrakcije utemeljene u istraživanjima Vasilija Kandinskog s početka 20. stoljeća.

  • “Escape Landscapes” reinterpretirani su krajolici emocija, kako proživljenih, tako i anticipiranih. Njihova energija ovisi o rasponu i snazi vizualnih iskustava koja nastaju u mašti umjetnice koja promjenjive oblike promatra s druge strane imaginarne linije koja dijeli svjetove stvarnosti i snova. Dok nas uvlači u prostore nekih drugih, udaljenih svjetova, autorica iz istog izvora izvlači dječje veselje i čuđenje, smirenost i nemir, uzbuđenje i spokoj, harmoniju i jedinstvo energije koja sjaji u najjačim bljeskovima ili se gubi u najudaljenijoj tami – istaknula je na otvaranju kustosica izložbe Draženka Jalšić Ernečić, dok je nešto više o samoj izložbi i njezinom nastajanju rekla autorica iste Maja Strgar Kurečić
  • U sebi sam imala neki žar i potrebu za stvaranjem, no nisam imala toliko vremena ići po putovanjima i raditi reportaže kako sam radila prije. Baš iz tog razloga rodila se jedna ideja iz koje nisam znala što će točno izaći. Počela sam igrati se s vodom i bojama, bez ikakvih posebnih efekata, bez studija, jednostavno sam radila sve u svom domu u staklenoj posudi. Za potrebu nastajanja ovih slika koristila sam dosta toga što mi se našlo pri ruci i baš je to bio moj bijeg u jednu napravljenu stvarnost – istaknula je Maja i dodala.
  • Sve ovo je jedan poseban svijet pomoću kojeg se možeš maknuti miljama daleko, bez da se zapravo pomakneš. Svaka fotografija nekoga podsjeća na nešto drugo, svaka ima svoju asocijaciju i upravo zato treba pustiti kako su one napravljene, već se treba prepustiti i dozvoliti da nas ova izložba odvede negdje drugdje i makne nas od naše stvarnosti. Zato je naziv izložbe baš takav kakav je – zaključila je. (www.icv.hr, Fotografija: Matija Rođak)
Share Button