Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. studenoga 2022.

Otvorena izložba virovitičkog Ogranka Matice hrvatske “Zavičaj u srcu i kistu“: Nagradili učenike, sudionike natječaja

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, otvorena je izložba Ogranka Matice hrvatske u Virovitici pod nazivom „Zavičaj u srcu i kistu“. Na natječaj, koji je bio otvoren do 30. lipnja, pristiglo je 13 radova učenika osnovnih i srednjih škola s područja Virovitičko-podravske županije.

Likovni radovi predstavljeni na izložbi rezultat su likovnog natječaja koji je proljetos raspisala virovitička Matica, a koji je bio izbor dječjeg rada za naslovnicu Zavičaja broj 34. Tema natječaja bila je „Motivi naše županije“, a likovna tehnika je bila ostavljena na izbor sudionicima.

Nakon što je okupljene pozdravila Dubravka Sabolić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, posjetitelji su imali prilike pogledati kratki dokumentarni film o Matici hrvatskoj, redatelja Leona Rizmaula, snimljen u povodu 180. obljetnice ove značajne kulturne ustanove.

Nakon prikazivanja filma, okupljeni su se spustili u izložbeni prostor knjižnice gdje su predstavljeni dječji radovi te nagrađeni njihovi autori. Učitelj likovne kulture Igor Fučkar, uz Tugomilu Reder i Anju Brabec Žeravica, bio je član prosudbenog povjerenstva i kroz osmijeh je rekao da biti član takvog povjerenstva i nije lako kako se možda čini.

  • Nije lako procijeniti likovni izričaj djece predškolske dobi, razredne i predmetne nastave i srednje škole gdje se taj likovni izričaj uvelike razlikuje. Ovdje možete vidjeti i da su se naši učenici odlučili za raznovrsne tehnike, od tradicionalnih tehnika poput olovke, tuša, flomastera, vodene boje, masnog pastela i drvene bojice do računalnog oblikovanja. Vodili smo se kvalitetom i pozdravljam ovu ideju da dječje uratke promoviramo na način da ih stavljamo u javni prostor, a gdje ćete naći bolji javni prostor od naslovnice časopisa – zaključio je I. Fučkar, nakon čega su sudionicima uručene prigodne nagrade.

Podsjetimo, autori čiji radovi su ocijenjeni najboljima su Matea Špalj (SS „Stjepan Ivšić“ Orahovica) koja je osvojila treće mjesto, drugo mjesto je pripalo Eni Tkalčec (Katolička osnovna škola Virovitica), a pobjednica natječaja je Eva Duršot.

(OŠ Vladimira Nazora Virovitica)

Share Button