Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. studenoga 2022.

Projekt Riverside: Studijsko putovanje u Nacionalni park Krkonoše

Hrvatski partneri na realizaciji projekta Development and Protection of the Transboundary Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube, akronim: Riverside, HUHR/1901/2.2.1/0122, posjetili su češko-poljski prekogranični Rezervat biosfere/Nacionalni park Krkonoše sa ciljem upoznavanja zaštićenih dijelova prirode Europske Unije, ali i razmjene znanja i iskustava sa kolegama u aktivnostima očuvanja prirode i prekogranične suradnje u upravljanju rezervatom biosfere.

Nacionalni park Krkonoše najstariji je češki nacionalni park proglašen 1963. godine, a prostire se na 370 km2. To je češki planinski lanac, sa najvišim češkim vrhom Sněžka (1.603 n/m), ali i  sa jedinstvenim mozaikom različitih ekosustava koji su ovdje ostali kao podsjetnik na davnu ledenjačku prošlost. Krajolik s visokim planinskim padinama, ravnim grebenima, alpskim livadama sa poljskim cvijećem i tajanstvenim vrištinama, sa brojnim vodotocima i šumskim predjelima, prepoznat je i od strane UNESCO-a, pa je Nacionalni park Krkonoše 1992. godine uvršten u svjetsku mrežu rezervata biosfere zajedno sa istoimenim poljskim Nacionalnim parkom.

U sklopu studijskog putovanja, hrvatski projektni partneri iz 5 Javnih ustanova (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija) predstavili su češkim kolegama projekt Riverside, ali su se u 2 dana terenskih obilazaka nacionalnog parka imali prilike upoznati sa projektima koje su provodili ili još uvijek provode češki kolege. Prvoga dana, dopodne su proveli u društvu zaštitara prirode i stručnjaka za rad sa posjetiteljima, a poslijepodnevni dio je bio rezerviran za upravljanje vodama i geologiju. Drugoga dana, u prijepodnevnom dijelu programa zoolozi i botaničari su prezentirali projekte osiguravanja sigurnih staništa i povećanja populacije tetrijeba ruševac (Lyrurus tetrix) i restauracije tresetnih staništa, dok su poslijepodnevni dio programa proveli sa šumarima i rendžerima u obilasku šumskih područja iznad Špindlerovog Mlina.

Studijskim putovanjem uspostavljena je dobra suradnja sa češkim kolegama, kao i spremnost za zajedničke projekte u budućnosti.

Više možete vidjeti OVDJE.

(virovitica-nature.hr)

Share Button