Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. prosinca 2022.

Fotogalerija: KUD Virovitica sugrađane počastio s “Večeri folklora, pjesme i običaja”

U višednevnom programu manifestacije “Prosinac u gradu” koju organizira Grad Virovitica i gradska Turistička zajednica, svoj obol je dalo i Kulturno umjetničko društvo Virovitica koje je u subotu u Kazalištu Virovitica organiziralo “Večer folklora, pjesme i običaja”.

Bila je to odlična prigoda da ovo vrijedno društvo koje djeluje u nekoliko sekcija, pokaže virovitičkoj publici svoj rad, trud i zalaganje za očuvanje tradicije, te prenošenje mlađoj generaciji slavonsku pjesmu, ples i običaje.

Upravo to su učinili i u kazalištu kada su u nekoliko navrata izveli splet pjesama i plesova slavonskih krajeva, a u posebnom djelu upoznali su nas i s odnedavno oformljenom starogradskom sekcijom čiji su plesači otplesali Straussov valcer, odjeveni u odjeću starih Virovitičana iz tadašnjeg gospodskog staleža. “Kudovci” na ovaj događaj pozvali su i goste, KUD Mikleuš, te KUD “Šokadija” Stari Mikanovci. Oba KUD-a spadaju među najpoznatija i najkvalitetnija kulturno umjetnička društva u Slavoniji, a to su dokazali i sinoć kada su nas svojim nastupom u tradicionalni slavonskim narodnim nošnjama proveli kroz davna vremena kada je pjesma i ples bila način života sastavni dio svačije svakodnevice. Ni mnogobrojna publika nije ostala imuna na to pa su sva tri KUD-a nagradila bogatim pljeskom te zajedno s njima na kraju ovog događaja otpjevali poznatu pjesmu “Narodi nam se”, kao najbolji uvod u ovo blagdansko vrijeme. (www.icv.hr, Fotografije: Bruno Sokele)

Share Button