Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

31. siječnja 2023.

Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu zajedno s partnerima pokrenuo je projekt „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“

Kako bi se ostvarila bolja povezanost sektora obrazovanja i gospodarstva, Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu zajedno s partnerima pokrenuo je projekt „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“. Sam naziv otkriva mnogo o samom projektu, pružamo priliku nastavnicima strukovne nastave, pedagozima koji rade na profesionalnoj orijentaciji učenika te drugim zainteresiranim nastavnicima da odrade stručnu praksu u poduzeću u trajanju od tri do pet dana. Želimo doprinijeti razvoju međusobnog razumijevanja i bolje suradnje između škola i poduzeća.

Želite nam se priključiti u ovoj hvalevrijednoj inicijativi? Možete pomoću ove PRIJAVE (obrazac prijave za poduzeća).
TERMIN ODRŽAVANJA PRAKSE 11.4 – 14.4.2023.
Rok prijave za poduzeća: 1.3.2023.
Rok prijave za nastavnike: tijekom ožujka 2023. (nakon objave kataloga poduzeća)

Niste još upoznati s našim projektom? Pogledajte našu prezentaciju i javite nam se ako imate pitanja!

Naši vrijedni partneri na ovoj projektu su:

Prva generacija nastavnika odradila je svoju praksu 2021. godine. Preko 60 strukovnih nastavnika i nastavnica iz Rijeke, Zagreba, Zadra, Varaždina, Čakovca, Slatine, Orahovice, Virovitice, Ludbrega zamijenilo je mjesta sa svojim učenicima te u poduzećima odradilo praksu u trajanju od tri do pet dana. Nastavnici su uskočili u poslove kuhara, konobara, CNC operatera, prodavača, mesara, pekara, cvjećara, stolara, itd. 28 poduzeća ponudilo je preko 80 mjesta za praksu.

U 2022. godini ova brojka se već skoro utrostručila. Više od 150 nastavnika iz cijele Hrvatske su dobili mogućnost odraditi praksu u više od 80 poduzeća/institucija i s time dobiti uvid u svakodnevno poslovanje, iskušati se sami u poslovima poduzeća, razmijeniti znanje iz prakse i teorije i dobiti odgovor na sva otvorena pitnja. Izbor zanimanja u koja su nastavnici dobili uvid je šarolik i pruža se od prodavača, CNC operatera, veterinara, frizera, djelatnika u banci, radnika na gradilištu, razvijača video igara itd.

Novosti u ciklusu za 2023. godinu!

PODUZEĆA
Kako bismo olakšali komunikaciju između školi i poduzeća, ove godine smo malo izmijenili postupak prijave za sudjelovanje u inicijativi “Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike”. Prvo ćemo pripremiti katalog poduzeća koja su spremna sudjelovati u inicijativi i primiti nastavnike na praksu. Kao zainteresirano poduzeće možete se prijaviti putem prijavnog obrasca do 1. ožujka 2023.  Više informacija o samoj inicijativi pripremili smo za poduzeća u zasebnom odjeljku PRIJAVA ZA PODUZEĆA.

NASTAVNICI
Nakon objave kataloga poduzeća, nastavnici će od 1. ožujka 2023. moći direktno kontaktirati poduzeća koja ih zanimaju i s njima dogovoriti sve detalje oko provođenja prakse. Kao i do sada sudjelovanjem u projektu od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dobivate i odgovarajuće bodove za usavršavanje. Nastavnici se direktno dogovaraju i prijavljuju poduzećima koja ih zanimaju. Od ove godine naš ured više ne radi na spajanju nastavnika i poduzeća. Mi vam naravno i dalje stojimo na raspolaganju za bilo kakve informacije u vezi same inicijative “Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike”, i dalje ćemo aktivno raditi na pronalasku novih poduzeća i škola koje su se spremne uključiti se u izgradnju boljeg strukovnog obrazovanja.

ERASMUS+ PROJEKTI
Od samog početka inicijative “Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike” dobivali smo upite o praksi u Austriji. Ove godine smo za turistički sektor osigurali oko 20ak mjesta za praksu u 7 austrijskih hotelskih kuća. Praksa se provodi u sklopu Erasmus+ projekata koje vi (nastavnici, škole) trebate napisati do 23. veljače 2023. godine. Advantage Austria kao dio austrijskog veleposlanstva ne može sudjelovati u Erasmus+ projektima, ali smo vam pronašli poduzeća koja su spremna zajedno s vama zaputiti se u tu avanturu. Iskoristite ovu priliku i upoznajte austrijske poslodavce i njihovu organizaciju učenja na radnom mjestu za učenike u dualnom obrazovanju, kako se učenici koji tek uče uklapaju u radnu organizaciju, koji im se zadaci povjeravaju sukladno njihovoj godini školovanja, itd.

Nadamo se da će Vam ove informacije pomoći pri odluci da sudjelujete u inicijativi “Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike”!

Predstavite svoje poduzeće u najboljem svjetlu – kroz potporu strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj

Svojim sudjelovanjem u ovom projektu ostvarujete i niz prednosti za svoje poduzeće:

  • pomažete nastavnicima da razviju bolje razumijevanje gospodarskih procesa
  • pomažete nastavnicima da znanja iz stručne prakse unesu u svakodnevnu nastavu
  • profitirate od novih kontakata s nastavnicima za daljnje kooperacije i regrutiranje novih zaposlenika
  • pokazujete angažiranost za gospodarstveno i društveno važnu temu
  • izgrađujete imidž prema javnosti i budućim zaposlenicima kao odgovoran poslodavac


Rok za prijavu: 1.3.2023

PRIJAVA

PREZENTACIJA PROJEKTA

Kako bismo Vam dali pregled samog projekta i kako biste se lakše odlučili za sudjelovanje, u nastavku Vam donosimo odgovore na najčešća pitanja:

Kada će se održati praksa za nastavnike?

U suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, termin prakse za nastavnike određen za ovu godinu je od 11.-14. travnja 2023. Vi u dogovoru s nastavnikom odn. školom možete dogovoriti i neki alternativni datum za obavljanje prakse, ako vam ovaj glavni termin ne odgovara!

Koja je ciljna skupina nastavnika koja će pohađati praksu?

Ciljna skupina su nastavnici strukovnih predmeta, nastavnici zaduženi za organizaciju i provođenje stručne prakse, školski pedagozi koji rade na stručnoj orijentaciji učenika, zainteresirani nastavnici, itd.

Koliko dugo bi trebala trajati praksa?

Praksa bi trebala trajati 3 do 5 dana. Praksa koja traje kraće od tri dana ne daje dovoljno uvida u interni život poduzeća, a prakse koje traju duže od pet dana predstavljaju veći organizacijski i vremenski napor. U ovom razdoblju (tri do pet dana) nastavnik može dobiti pregled organizacije samog poduzeća i poslovnih procesa u njemu te odraditi za njega pripremljeni zadatak vezan uz zanimanja za koja se odrađuje praksa.

Koja poduzeća se mogu prijaviti?

Prijaviti se mogu sva poduzeća koja primaju ili žele primati učenike na praksu (u okviru stručne prakse ili naukovanja) te poduzeća koja žele proširiti svoju suradnju sa školama.

Postoji li ograničenje na određene sektore?

Ne! Radujemo se sudjelovanju poduzeća iz svih sektora (proizvodnja, trgovina, usluge, itd.).

Što mi kao poduzeća moramo osigurati za provođenje prakse?

Unutar poduzeća biste trebali odrediti osobu koja će biti kontakt i mentor nastavniku i koja je na raspolaganju nastavniku tijekom obavljanja prakse. Kao pomoćnici mentora se mogu odrediti i drugi zaposlenici (pogotovo kod izvođenja zadataka vezanih uz pojedinačno zanimanje).

Isto tako, trebalo bi osigurati potrebnu sigurnosnu i zaštitnu opremu.

Kako će se nastavnici prijaviti za praksu?

Kada završi rok za prijavu poduzeća, objavit ćemo katalog sa svim relevantnim podacima poslodavaca koji su se prijavili za sudjelovanje u inicijativi “Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike”.  Objavom katalog zainteresirani nastavnici će vas kontaktirati direktno kako bi vam se predstavili i kako biste dogovorili uvjete prakse.

Kako se provodi praksa?

Imate slobodne ruke pri sadržajnom oblikovanju ovih tri do pet dana koje nastavnik provodi u poduzeću. Svako poduzeće ima specifične poslovne procese i sami možete najbolje procijeniti koje bi nastavnik trebao upoznati.

Ipak, naša preporuka za sadržaj prakse je sljedeća:

  1. dio: pozdrav i upoznavanje s kontakt osobom u poduzeću, vođena tura kroz poduzeće i prezentacija poduzeća, njegove pozicije u sektoru, organizacijske strukture, upoznavanje s drugim mentorima koji će raditi s nastavnikom, itd.
  2. dio: upoznavanje s odjelom u kojem će nastavnik obavljati praksu, njegovom organizacijskom strukturom, opisom radnih zadataka, standardom zanimanja i posebnostima, job-shadowing, vrijeme za provođenje zadataka specifičnih za zanimanje
  3. dio: izrada „završnog rada“, završni razgovor s mentorom, nadređenim (ili direktorom poduzeća), međusobni feedback razgovor u vezi odrađene prakse ali i općih organizacijskih karakteristika, prijedlozi za daljnju međusobnu suradnju, itd. (www.advantageaustria.org/hr/)
Share Button