Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. veljače 2023.

Veleposlanik Slovenije u Republici Hrvatskoj, Gašper Dovžan, posjetio Virovitičko-podravsku županiju

U posjetu Virovitičko-podravskoj županiji boravio je veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Gašper Dovžan. U Hrvatskoj je od lipnja prošle godine, a u Virovitici je uz ekonomskog savjetnika Dušana Pšeničnika, s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i gradonačelnikom Grada Virovitice, Ivicom Kirinom, Eminom Kovač ravnateljicom VIDRA-e i njenom zamjenicom Željkom Kovač, razgovarao o gospodarskim potencijalima, mogućnostima ulaganja, proizvodnji hrane, trgovinskoj razmjeni Slovenije i Virovitičko-podravske županije, posebno u uvjetima ulaska Hrvatske u Schengen, te uvođenja eura.

U robnoj razmjeni, Virovitičko-podravska županija ima suficit u odnosu na Republiku Sloveniju i ona joj je važan gospodarski partner sve ove godine. Pritom su župan Andrović i gradonačelnik Kirin, predstavili gospodarske ali i turističke potencijale Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice, govoreći o drvno-prerađivačkoj industriji, brojnim sustavima navodnjavanja, geotermalnim potencijalima…

Župan Andrović, posebno je apostrofirao kako je Virovitičko-podravska županija jedna od vodećih hrvatskih županija po povlačenju europskih sredstava. Naglasio je kako u budućnosti predstoje novi veliki projekti na ovom području, a posebno se ističe gradnja brze ceste od Virovitice prema Bjelovaru, Sušionica povrća, Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost…
Gradonačelnik Kirin, govorio je gospodarskim potencijalima grada Virovitice, posebno velike poduzetničke zone, koja će se prostirati na 1.020 hektara. Govorio je o geotermalnim potencijalima na području grada Virovitice, kao i nastavku boljeg prometnog povezivanja, kako putem brze ceste, tako i kroz obnovu željezničke pruge.

Veleposlanik Republike Slovenije u RH, Gašper Dovžan je istaknuo kako je Hrvatska važan gospodarski partner Republici Sloveniji, posebno od kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Naglasio je kako je do 2013. robna razmjena Slovenije i Hrvatske iznosila 1 milijardu eura, a danas je ona iznad 7 milijardi eura. Nakon sastanka, veleposlanik Republike Slovenije u RH, Gašper Dovžan, nazočio je otvorenju 26.međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button