Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. veljače 2023.

Virovitičko-podravska županija udrugama i kulturnim ustanovama dodijelila više od 35 tisuća eura za provedbu programa i projekata

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, u četvrak su predstavnici udruga i kulturnih ustanova s područja županije potpisali ugovore o dodjeli financijskih sredstava za svoje programe i projekte. Virovitičko-podravska županija za javne potrebe u kulturi ove godine je izdvojila nešto više od 35,6 tisuća eura.

Na Javni poziv su prijavljena 43 programa i projekata, a Kulturno vijeće koje čine predsjednica Danijela Fabric Fabijanac, Mihaela Kulej, Tomislav Pintarić, Robert Fritz i Srđan Đuričić, obavilo je procjenu te odabralo njih 31, a s kojima je župan Igor Andrović potpisao ugovore, uz nazočnost zamjenika župana Marija Klementa i pročelnice za obrazovanje i demografiju, Martine Bunić.

  • Ovo je bio prvi natječaj koji smo raspisali, a pred nama su još tri, onaj za udruge općenito, za braniteljske udruge te za dobrovoljna vatrogasna društva. Ukupno za sve udruge županija izdvaja nekih 100 tisuća eura na godišnjoj razini. Moram reći da smo jedna od županija s najviše udruga ako gledamo po glavi stanovnika, imamo 648 udruga, dakle 108 stanovnika ide na jednu udrugu. To je, mogu reći slobodno, ponos županije, jer udruge su te koje sa svojim djelovanjem promiču samu kulturu mjesta iz kojega dolaze, ali i cijele Virovitičko-podravske županije – rekao je župan Andrović.

Jedna od udruga koja je za svoj program dobila sredstva je suhopoljska KrEdA.

  • Ove godine smo prijavili manifestaciju „Dani arheologije“ koju smo već prije nekoliko godina radili pa je zbog korone bila stopirano, tako da će nam ova sredstva pomoći da ju provedemo. Jako su nam bitna ovakva sredstva jer smo mala udruga i svaka donacija je dobrodošla, a posebno nam odgovara da sredstva dobijemo ovako na početku godine pa možemo planirati svoje aktivnosti – rekla je predsjednica udruge Natalija Kožić-Lukačević.

Virovitičko-podravska županija financirat će i Glazbeni festival pjesme Podravine i podravlja.

  • Udruga Glazbeni festival pjesme Podravine i Podravlja prvenstveno ima cilj organizaciju istoimenog festivala koji će ove godine imati 30. izdanje. Ova potpora koju smo dobili, ne samo da je jedan od temelja za postojanje udruge, već je najbitniji temelj za održavanje Festivala. Jer bez ove potpore i potpore općine Pitomača bilo bi upitno njegovo održavanje. Riječ je o velikom projektu s produkcijom 24 nove pjesme što iziskuje izuzetna sredstva i upravo zbog toga smo zahvalni Županiji i županu na ovoj potpori koju smo dobili – rekao je direktor Udruge Rajko Stilinović.

Popis udruga koje su ostvarile financiranje pogledajte OVDJE. (www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

 

Share Button