Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. veljače 2023.

Sljedeći tjedan počinju pripremni radovi na uređenju sliva Ođenice i Virovitičkih jezera, projekta čija je ukupna vrijednost 192 milijuna kuna

Jedan od dugoočekivanih projekata u Gradu Virovitici uskoro kreće s realizacijom. Riječ je o “Uređenju sliva Ođenice na području grada Virovitice”, a nositelj projekta, Hrvatske vode, će u ponedjeljak, 27. veljače početi s pripremnim radovima.

Projekt će se financirati EU sredstvima putem, Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a sukladno potpisanom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost iznosi 192 milijuna kuna, od čega je 119,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Inače, projekt obuhvaća dio potoka Ođenica na području pod nazivom Virovitička jezera, a svrha zahvata je unaprjeđenje sustava obrane od poplava na slivu Ođenice te revitalizacija Virovitičkih jezera, odnosno povećanje prostora akumulacije – retencije izumljivanjem.

·         Za uređenje sliva Ođenice trenutno je u tijeku postupak javne nabave za izvođenje radova i usluge nadzora, a sa samim radovima bi se krenulo 1. kolovoza ove godine. Rok završetka radova je 31. prosinca 2025. godine, a radovi su podijeljeni na faze kroz tri godine. U prvoj fazi, 2023./2024. godine, uređivat će se četvrto, peto i šesto jezero, a u drugoj fazi, 2024./2025. godine, prvo, drugo i treće jezero te u trećoj fazi, 2025. godine, deveto jezero i retencija na desetom jezeru – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Kako bi se u ovoj godini sukladno rješenju moglo započeti s radovima, potrebno je izvesti pripremne radove koji obuhvaćaju radove ispuštanja vode, uređenje postojećeg kanala uz jezera u koji bi se ispuštala voda iz jezera, izgradnju privremenih prijelaza kada se izvrše iskopi i privremeno uređenje potrebnih površina da bi se moglo obaviti humano prebacivanje ribljeg fonda.

S obzirom na to da još nije proveden postupak javne nabave i sklopljen ugovor o izvođenju radova i nadzora, pripremni radovi izvest će se u sklopu redovnog programa Hrvatskih voda.

Inače, ovo je prva etapa uređenja Ođenice i Virovitičkih jezera i odnosi se na uređenje vodnog režima sliva Ođenica za potrebe obrane od poplava i višenamjensko korištenje na području grada Virovitice. (virovitica.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button