Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. veljače 2023.

Na prvoj domaćoj konferenciji o interdisciplinarnoj suradnji predstavljena knjiga Siniše Brlasa o suradnji u borbi protiv ovisnosti

Prvi puta u našoj zemlji održana je konferencija koju je zajednički organiziralo pet strukovnih komora koje okupljaju stručnjake pomagačkih zanimanja, edukacijske rehabilitatore, psihologe, psihoterapeute, socijalne pedagoge i socijalne radnike.

Konferencija pod nazivom “Interdisciplinarnost kao resurs – sinergija i suradnja stručnjaka za otpornije i održivo društvo” održana je od 23. do 25. veljače u Vodicama. U okolnostima koje predstavljaju izniman profesionalni i osobni izazov stručnjacima u područjima prepoznavanja prostora za djelovanjem, prevencije i djelovanja u aktivnostima koje trebaju biti na dobrobit i razvoj pojedinca i društva, iznimno je važna suradnja. Stoga je cilj ove konferencije bio potaknuti promišljanja o međusobnoj suradnji različitih profesija te interdisciplinarnosti i međuresornoj suradnji kao resursu u aktualnom vremenu, a u područjima stručnoga rada s obitelji, promocije i očuvanja mentalnog zdravlja te osobnog rasta i razvoja.

Na ovoj je konferenciji aktivno sudjelovao i profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije izlaganjem na temu “Mjesto i uloga psihologije u interdisciplinarnom kontekstu borbe protiv ovisnosti2 u okviru kojega je predstavio i svoju knjigu “Psihologija ovisnosti u interdisciplinarnom kontekstu borbe protiv ovisnosti” koja se svojim naslovom i sadržajem potpuno uklopila u glavnu temu konferencije.

Ovo je prva i za sada jedina knjiga iz područja psihologije ovisnosti u našoj zemlji, ali i u regiji, pa ju je profesor Brlas od 2018. godine, kada je izdana, imao priliku predstaviti na više domaćih i inozemnih stručnih i znanstvenih skupova. Profesor Brlas ovom je knjigom godinama ranije prepoznao i afirmirao interdisciplinarnu suradnju kao imperativ u prevenciji rizika za zdravlje ljudi pa je bilo sasvim razumljivo i prirodno da knjiga bude predstavljena stručnjacima i na prvom domaćem skupu o interdisciplinarnoj suradnji.

Izdavač prvoga izdanja knjige je Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, dok je knjiga sada dostupna na tržištu u izmijenjenom i dopunjenom izdanju pod nazivom “Psihologija ovisnosti u prevenciji i suzbijanju ovisnosti” kod nakladnika Novi redak iz Zagreba.

Ovime se pokazuje kako stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije ne samo da prepoznaju važnost pojedinih specifičnih pristupa u skrbi o zdravlju, već vrlo često postavljaju i standarde u stručnom djelovanju. Za svoje stručno djelovanje profesor Brlas je dobio i najvažnije strukovne nagrade, visoko priznanje Hrvatskog psihološkog društva “Marulić; Fiat Psychologia” za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije te Psihologijsku nagradu “Zlatni grb Hrvatskog psihološkog društva” kao najprestižnije javno priznanje koje se dodjeljuje tek malobrojnim psiholozima za njihov stručni rad i za osobito vrijedan doprinos razvitku psihologije kao struke. (Siniša Brlas)

Share Button