Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. veljače 2023.

Prestižne nacionalne turističke nagrade dolaze u VPŽ: Zlatni suncokret ruralnog turizma u rukama Geo info centra u Voćinu te Destilerije Kostelac Fructus, posebno priznanje za Vina Dvojak

Bila je to čudesna večer u Opatiji. Čak dva „Zlatna suncokreta“, prestižne nacionalne turističke nagrade, dolaze u Virovitičko-podravsku županiju. Geo info centar Voćin – Parka prirode Papuk pobjednik je u kategoriji „Ruralno turistički projekt“, a Destilerija Kostelac Fructus“ iz Orahovice je titulu osvojila u „Craft turizmu“. Osim toga, Posebno priznanje dobila si Vina Dvojak iz Virovitice za kreativnu prezentaciju u vinskom turizmu. Nagrade su pobjednicima uručene u Hotelu Royal u Opatiji, u organizaciji Hrvatske udruge za turizam „Klub članova selo“ koja ove godine slavi 25. godišnjicu postojanja, a sama nagrada „Zlatni suncokret“ u Opatiji je doživjela jubilarno 10. izdanje.

  • Svaki trud na kraju daje rezultat. Lani smo osvojili dva srebra, ove godine dva zlata. Čestitam dobitnicima, a ove nagrade, dokaz su kako i Virovitičko-podravska županija i kako kontinentalni turizam Hrvatske, imaju neslućene potencijale. Za samo godinu dana rada, Geo info centar Voćin se briljantno uklopio u sjajnu ponudu Parka prirode Papuk koja se gradi godinama, a iza Destilerije Kostelac Fructus svjetska su priznanja s ginom i likerom od suhe šljive. Istodobno, Vina Dvojak oduvijek su na osebujan i originalan način prezentirali priču o vinu. Nas ove nagrade ne čude, jer oni koji su ih dobili to su svojim trudom i zalaganjem, svojom vizijom – zaslužili. Čestitam im na nagradama, oni su turistički ponos naše županije – istaknuo je župan Igor Andrović, ujedno i predsjednik Turističke zajednice VPŽ.

Direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić, podcrtala je sljedeće.

  • Nagrade Suncokret ruralnog turizma potvrda su da je Virovitičko-podravska županija turistima sve atraktivnija. Iznimno me veseli što je stručni ocjenjivački sud i ove godine prepoznao potencijal i kvalitetu kandidata iz naše županije i Geo info centra u Voćinu i Destilerije Kostelac Fructus, te Vina Dvojak. Ove nagrade su nam potvrda kvalitetnog rada, a s obzirom na uistinu jaku konkurenciju, oni su obveza i nadalje biti još bolji. Ove nagrade predstavljaju velik poticaj te snažan vjetar u leđa našim turističkim potencijalima i svima onima koji se bave turizmom, jer smatram da ruralni sadržaji imaju najveći potencijal za rast i razvoj turizma u Hrvatskoj – istaknula je Martina Jakelić direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Osmijeh s lica nije skidao niti ravnatelj Parka prirode Papuk, ali i načelnik Općine Čačinci – Alen Jurenac. Geo info centar u Voćin u je dobitnik u kategoriji „Ruralno turistički projekt“

  • Ova zlatna povelja Suncokreta ruralnog turizma još je jedna potvrda da idemo u dobrom smjeru, ali i poticaj da budemo još kvalitetniji i bolji. Park prirode Papuk bilježi sjajne statističke podatke, a Geo info centar u Voćinu „dragulj je u toj kruni“ naših sadržaja. Lani je Park prirode Papuk zabilježio 89.021 posjetitelja, uz porast od gotovo 40 posto negoli 2021. U toj priči, Geo info centar u Voćinu, u nepunih godinu dana rada u prošloj godini, vidjelo je 18.664 posjetitelja što ga je svrstalo u sami vrh među posjetiteljskim centrima u Hrvatskoj. Mi se na kontinentu iznimno trudimo ponuditi gostima vrhunsko iskustvo, doživljaj koji će pamtiti za čitav život, a upravo je Geo info centar u Voćinu takvo središte. Drago nam je kad gosti, ali i struka to prepoznaju – kazao je ravnatelj Park priroda Papuk Alen Jurenac.

Čudesne stvari radi Krešimir Kostelac u Orahovici. Znamo za džin, znamo za Liker 69, znamo i za “čarobne” stvari „od višnje“, a tu je i čudesni Liker od suhe šljive. Kostelac gdje god se pojavi, filigranski precizno ne uzima ništa „manje od zlata“. Organizatori „Zlatnog suncokreta“ nisu bili svjesni kako je, čim se prijavio, zlato već osigurano za „gorostasa iz Orahovice“.

  • Veseli nas svaka nagrada, i ona koju osvojimo u Tokyu, Londonu ili Frankfurtu, na svjetskim smotrama, ali posebno nas vesele one koje osvojimo u Hrvatskoj. Ova prestižna titula, nagrada je za naš predani trud koji već punih 17 godina ulažemo u našu obiteljsku destileriju. Inovativni smo i nastojimo uvijek imati proizvod najviše kvalitete i okusa, potpuno prirodan, o čemu nam najbolje ocjene daju najbolji svjetski degustatori. Dokazali smo kako u Slavoniji možemo raditi čudesne stvari, a ovo podneblje, Orahovice i Virovitičko-podravske županije, upravo je takvo. To je podneblje gdje nastaju najbolje stvari – naglasio je Krešimir Kostelac.

Franjo Dvojak godinama je ulagao u stvaranje sjajnih vina. Vina Dvojak su danas vina s pedigreom, ali uz njih, Franjo je pažljivo slagao kreativnu priču svojih proizvoda… Stručni žiri prepoznao je njegov trud. U Opatiji je dobio „Posebno priznanje za kreativnu prezentaciju u vinskom turizmu“.

  • Presretan sam jer svaka nagrada je dokaz kako je nečiji trud i zalaganje prepoznat. Zahvalan sam jer me je predložila Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, a potom jer je taj trud prepoznat i na nacionalnom nivou. Kod mene na OPG-u je sve originalno i sve ima jednu svoju priču. Čašom se kroz podrum na interaktivan način upoznaje vino i njegove karakteristike. Ljudima se to sviđa. Osim toga, jedino kod nas na OPG-u Dvojak imamo „Graševinu Vivaldi“, odnosno imamo graševinu od iste sorte, ali graševinu za svako godišnje doba – istaknuo je Franjo Dvojak.

Ove godine kandidati Virovitičko-podravske županije za nagradu Suncokret ruralnog turizma bili su: Geo info centar Voćin, Destilerija Kostelac Fructus, Srednjovjekovni viteški turnir, OPG Franjo Dvojak – Vina Dvojak, OPG Ruža Fabčić – Dravska iža Križnica i OPG Miroslava Slavičeka – Vina Chresno. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button