Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. ožujka 2023.

U Kladarama održana radionica izrade sapuna u sklopu projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici”

Udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara održala je još jednu radionicu u sklopu projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici” kojeg provode u suradnji s Udrugom „Guščarice“ Grabrovnica i Općinom Pitomača. Ovoga puta izrađivale su sapun.

Voditeljica radionice bila Željka Hasan iz Virja koja je prisutnima ispričala kako se sapun radi, odnosno koji su sve sastojci i postupci potrebni da bi dobili prirodan sapun.

  • Sama izrada prirodnog sapuna je zapravo moj hobi. Ovo je moja ljubav već zadnjih 6, 7 godina i taj prirodan sapun imam još u sjećanju od moje bake koja je iz Dalmacije znala dolaziti cijelo ljeto kod nas i radila sapun – kaže nam Željka.

Sama izrada sapuna hladnim postupkom odnosi se na izradu od ulja. Prema Željkinim riječima, najbolji prirodan sapun radi se od tri vrste ulja, kokosovo ulje koje sapunu daje tvrdoću i pjenušavost, maslinovog ulja koje sapunu daje mekoću i palmino ulje koje sapunu daje odličnu karakteristiku.

  • Ono što je potrebno za izraditi sapun je ulje, natrijev hidroksid, destilirana voda, eterično ulje i dodaci. Ulje možete kombinati ili raditi samo od jedne vrste, npr. maslinovog ulja. Ono što je dosta opasno kod izrade sapuna je natrijev hidroksid koji se miješa sa vodom i tada nastaje ta natrijeva lužina. Kada se ta smjesa pomiješa s uljima dobije se gusta smjesa, odnosno saponifikacija. No prije nego se pomiješa potrebno je temperaturu ulja i te lužine svesti na istu temperaturu, između 20 do 25 stupnjeva. Važno je u cijelom postupku imati zaštitu za ruke, lice i oči jer je ta lužina jako opasna i može izazvati jake opekline. Kada se te dvije smjese sjedine, može se miješati polako štapnim mikserom, a zatim dodati eterična ulja za miris – objašnjava Željka te dodaje kako se u sapun tada stavljaju i boje po želji.

Smjesa se izlijeva u kalupe i potom se hladi minimalno 24 sata.

Svi sudionici radionice su imali prilike i sami vidjeti postupak izrade sapuna te su nakon završene radionice mogli ponijeti kući gotov proizvod – mirisni sapun od lavande ili naranče.

  • Zadovoljni smo s ishodom ove radionice i mislim da su svi sudionici naučili nešto novo i korisno što možda mogu koristiti i u svakodnevnoj praksi – rekao je voditelj projekta Karlo Giba te je ujedno i najavio dvije nove radionice sljedećeg tjedna o kojima će detalje objaviti na Facebook stranici. (www.icv.hr, ib; foto: Iva Barčan)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button