Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. ožujka 2023.

U Nacionalnom parku Plitvička jezera održana radionica Izrada i razvoj programa praćenja za vidru

U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Oikon d.o.o. – Instituta za primijenjenu ekologiju, u sklopu OPKK projekta Razvoj sustava praćenja stanja očuvanosti vrsta i stanišnih tipova, u Nacionalnom parku Plitvička jezera, održana je radionica Izrada i razvoj programa praćenja za vidru s jačanjem kapaciteta dionika u sustavu praćenja i izvješćivanja.

Na radionici koja je bila namijenjena djelatnicima pravne osobe za upravljanje vodama – Hrvatske vode, djelatnicima javnih ustanova za zaštitu prirode (parkova prirode, nacionalnih parkova i županijskih javnih ustanova), članovima športsko-ribolovnih društava i saveza, nevladinim organizacijama civilnog društva za zaštitu prirode, ovlaštenim oporavilištima za divlje životinje, lovačkom savezu i lovo ovlaštenicima na područjima na kojima je utvrđena prisutnost vidre i drugoj zainteresiranoj javnosti, sudjelovali su i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Nakon održanih prezentacija u kojima se sudionike upoznalo s programom praćenja vidre, biologijom i stanjem očuvanosti vrste, načinu analize i ocjeni stanja, prikupljanja i traženja znakova prisutnosti vidre, sudionici su raspravljali o doradi pojedinih dijelova sustava praćenja stanja navedene vrste.

Po završetku radionice, uslijedila je demonstracija terenskog prikupljanja uzoraka, ispunjavanja terenskih obrazaca i postavljanja i montaže fotozamke na terenu.

Cilj ovog projekta je razvoj sustava praćenja stanja očuvanosti vrsta i stanišnih tipova od interesa za EU, što će se postići uspostavom Programa praćenja stanja očuvanosti za najmanje 322 vrste i stanišna tipa, jačanjem kapaciteta dionika Sustava praćenja i izvješćivanja te uspostavom komponente Informacijskog sustava zaštite prirode u djelu koji se odnosi na praćenje stanja očuvanosti.

Ovim projektom razvit će se ključni elementi sustava praćenja stanja očuvanosti te izvješćivanja o stanju očuvanosti vrsta i stanišnih tipova, u svrhu ispunjavanja obveza iz pravne stečevine EU, prvenstveno Direktive o pticama i Direktive o staništima. (viorovitica-nature.hr)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button