Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. ožujka 2023.

Posjetiteljski centar na Križnici otvorio je svoja vrata i izgleda spektakularno: Na vrhu je „orlovo gnijezdo“, u podnožju briljantna multimedija, a od Drave će vas prevesti turistički vlakić

Posjetiteljski centar na Križnici otvorio je svoja vrata i izgleda spektakularno. Na vrhu je “orlovo” gnijezdo, u podnožju briljantna multimedija, a s vidikovca se može vidjeti najljepši izlazak sunca “na Dravi”… Od Drave, od skele, do centra, povest će vas turistički vlakić… To je samo djelić doživljaja, koji će u budućnosti, kad se nadogradi, biti još i bolji…

Veliki projekt Općine Pitomača, Centar za posjetitelje Križnica, u utorak je svečano otvorio svoja vrata. Riječ je o projektu vrijednom 16,3 milijuna kuna sufinanciranom europskim sredstvima. Svečanom otvorenju nazočili su saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicom Vlastom Honjek – Golinac, predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić i njegov zamjenik Marin Aragović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikard Bakan, županijski pročelnici, za obrazovanje i demografiju Martina Bunić, za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, službe za poslove župana i opće poslove Jasna Abramović, za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove Zorica Hegedušić, direktorica Turističke zajednice općine Pitomača Ivona Pankaz. Bila je tu i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra Ivana Nemet, direktor Panonskog drvnog centra kompetencija Denis validžić, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije Jasna Baranjec-Keserica, dekan Veleučilišta u Virovitici Dejan Tubić, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije Milan Krmpotić…

Uvodnom riječju obratila se Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije kojoj je Centar za posjetitelje Križnica dan na upravljanje.

  • Javna ustanova će upravljati ovim Centrom za posjetitelje, a s obzirom na to da imamo Centar za posjetitelje Dravska priča u najistočnijoj općini uz rijeku Dravu, ovo nam je najzapadnija općina uz rijeku Dravu. Ovdje su zapravo kao neka “ulazna vrata” uz rijeku Dravu. Također, ovo je samo početak, zajedno sa partnerima Virovitičko-podravskom županijom, općinom Pitomača i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije prijavili smo projekt „Drava kao nadahnuće“ u kojem ćemo oba centra, i Dravsku priču i Križnicu, dignuti na još jedan viši nivo. Uz to što prezentiramo biološku raznolikost ovoga područja koje je višestruko zaštićeno i na nacionalnom i međunarodnom nivou, s obzirom na to da je općina Pitomača – općina pjesme, ovdje će nam Drava u drugoj fazi poslužiti kao nadahnuće da prezentiramo tradicijski način života uz rijeku Dravu, ali i njeno nadahnuće brojnim glazbenicima, slikarima, kiparima odnosno tu spomenutu vezu između čovjeka i rijeke – rekla je Arnold Sabo, te istaknula da će od 1. travnja Centar biti u potpunosti spreman za sve posjetitelje.

Ponosan je i bio načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić koji ističe kako je ovo još jedan u nizu “magneta” za razvoj turizma na području općine Pitomača.

  • Imamo Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici kao kulturni turizam, Klopotec u vinogorju i sada ovaj Centar za posjetitelje Križnica. Drago mi je da smo ovim projektima potaknuli i mještane da razmišljaju o turizmu i da pokreću svoje investicije u tom pravcu. Ova tri projekta koje ja nazivam “magnetima u općini Pitomača”, me izuzetno raduju jer je budućnost u turizmu na području općine Pitomača jako velika i u iščekivanju sam da to sve bude još bolje. Ovo je projekt koji nam svima treba biti na ponos – rekao je načelnik Grgačić te zahvalio svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira i otvori svoja vrata posjetiteljima.

Pohvalu Općini Pitomača i partnerima na projektu, ali i na još jednom novom turističkom sadržaju, uputio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

  • Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje na otvorenju još jednog Centra za posjetitelje u našoj županiji, ovaj puta ovdje na Križnici. Križnici koja je jedini naseljeni rječni otok u Hrvatskoj, već je kao takva bila interesantna i posjetiteljima i turistima koji su bili željni avanture. S ovim Centrom za posjetitelje sigurno da je Križnica dobila još jedan novi dodatni sadržaj i sigurno da će biti još više interesantna svima onima koji prolaze kroz općinu Pitomača, kroz našu županiju, ali i onima koji će namjenski doći ovdje da vide što nudi Centar, što nudi Križnica, ali i općina Pitomača sa svim ostalim turističkim objektima. Možemo reći da smo u županiji unazad nekoliko godina puno toga napravili što se tiče turizma i imamo što pokazati, imamo se s čime pohvaliti. Od istoka županije do zapada, postajemo sve zanimljiviji turistima. Postajemo prepoznatljiviji na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske, a dokaz tome je prije svega i nagrada gdje smo kao Slavonija, ali tu svakako trebamo ubrojiti i Podravinu kao sastavnicu naše županije, dobili prestižnu nagradu kao najbolja destinacija za ruralni turizam. To je dokaz da radimo dobar posao – rekao je župan Andrović.

Ponos i zadovoljstvo nije skrivala ni saborska zastupnica Vesna Bedeković.

  • Križnica je za nas Pitomačane oduvijek bila oaza mira, oduvijek je bila mjesto sa srcem i dušom i oduvijek je činila jedan posebni dio i posebni djelić naše pitomačke duše. Oduvijek je bila mjesto koje je privlačilo posjetitelje i putnike namjernike, a prije svega radi svoje specifičnosti i jedinstvena je u Hrvatskoj. Križnica je otočno naselje na kontinentu okruženo našom Dravom, a u novije vrijeme ona je otočno selo koje spada u prirodni rezervat, u zaštićeno područje biosfere Mura-Drava-Dunav. Izuzetno mi je drago što smo na najbolji mogući način iskoristili sredstva iz fondova Europske unije i naravno oplemenili ovaj prostor te tako stvorili pretpostavke za razvoj ovoga kraja i za bolji život stanovnika. Jednako tako stvorili smo pretpostavke za privlačenje što većeg broja posjetitelja u našu Križnicu, u našu općinu Pitomača i u našu Virovitičko-podravsku županiju – rekla je Bedeković.

Saborski zastupnik Josip Đakić istaknuo je zadovoljstvo što će Centar biti prostor za edukaciju.

  • Zadovoljstvo mi je biti ovdje u ovom Centru koji će obučavati mlade, ali i stare o prirodi ovog kraja i njezinoj važnosti. Ovaj objekt je zapravo prezentacija svega što ne smije biti zaboravljeno i što našu Dravu i okolicu čini prepoznatljivom. Ovaj Posjetiteljski centar će sigurno oduševiti svakoga kao i centri u Noskovačkoj Dubravi i Voćinu. Svaki od njih ima svoj sadržaj koji govori o vrstama biljaka i životinja koje obitavaju na tom području. Dolazak gostiju na Križnicu je svakako poželjan i vjerujem da će to postati sve učestalije. Nadam se da poslije ovoga i svih sadržaja koje je omogućila općina Pitomača zajedno sa županijom i suradnicima uz našu podršku, da će ovaj Centar biti mjesto koje će okupljati sve one koji su željni vidjeti, učiti i naučiti nešto o prirodi ovoga kraja. Vjerujem da će tako ovaj Centar najbolje prezentirati ovo što imamo svima koji dođu ovdje i da će ovo biti korak naprijed u razvoju turizma – rekao je saborski zastupnik Đakić.

Centar za posjetitelje Križnica nudi i omogućuje posjetiteljima da pobliže upoznaju zaštićene vrste i bioraznolikost područja Križnice, ali i na inovativan i interaktivan način da sudjeluju u kreiranju vlastitog doživljaja izborom sadržaja koji žele projicirati pomoću multimedijske opreme. Omogućit će održavanje edukacijskih radionica, programa škole u prirodi te stručnih skupova i konferencija. Zgrada je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, opremljena je podiznom platformom i tako omogućuje pristup do vidikovca na kojem se pruža pogled na prirodu i rijeku Dravu. Partneri na projektu bili su Turistička zajednica općine Pitomača i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, a projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomačom. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button