Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. ožujka 2023.

Drugi o nama: Factory se u potpunosti oprostio s Plavom tvornicom i doživio potpuni rebranding

Nekadašnja Plava tvornica je u 10 godina poslovanja odrasla i postala više od prvotne virovitičke digitalne agencije, što je generiralo potrebu za rebrandingom i novim vizualnim identitetom. Tako svoje poslovanje nastavlja pod već poznatim imenom Factory, ali s novim logotipom, sloganom i vizualnim identitetom u kojemu više nema (puno) mjesta za prepoznatljivu plavu boju.

I to doista predstavlja iskorak u neko novo doba Factoryja – danas je to tvrtka koja ima specifičan know-how u digitalnoj transformaciji poslovanja, stručne zaposlenike i zanimljiv portfolio klijenata.

Iz Factoryja navode kako su glavni ciljevi rebrandinga bili komunikacija novog strateškog usmjerenja i vrijednosti brenda, poticanje kohezije među zaposlenicima i povezivanje s brendom, što neizbježno dovodi do jačeg angažmana zaposlenika kao brend ambasadora te dobivanje konzistentnosti komunikacije i materijala.

  • Nije samo ime bilo zrelo za promjenu. Kompletan identitet brenda nije pratio redefinirani fokus i viziju tvrtke. Evoluirali su kao organizacija i nakon dugogodišnjeg poslovanja pod imenom Plava tvornica, trebalo im je osvježenje, objašnjava Marijana Butorac direktorica marketinga Factorya.
  • Ovom evolucijom brenda želimo bolje komunicirati širinu naše ekspertize i uskladiti je s redefiniranim fokusom i vizijom tvrtke poštujući našu autentičnost i želju za maksimalnom transparentnošću.

Novi vizualni identitet odražava novu energiju i fokus koji je stavljen na razvoj najboljih rješenja za specifične i kompleksne izazove njihovih klijenata.

Preuzimanjem pozicije uvidjela sam da brand nije ujednačen i konzistentan te da treba usavršavanje, a kako mi interno nismo stručnjaci za branding odlučili smo pomoć potražiti od agencije koja je specijalizirana za taj dio.

Naposljetku, glavni “krivac” rebrandinga je hrvatski nagrađivani Studio Size, koji je zaslužan i za druge veće rebrandinge hrvatskih IT tvrtki.

  • Kreativni direktor Matej i ja razgovarali smo s pet različitih agencija, napravili procjene pazeći da nam odabrani tim odgovara našim internim načelima, ali i da shvaća naš način funkcioniranja kao tim,a misleći pri tome na činjenicu da smo remote first tvrtka. U konačnici smo odabrali Studio Size.

Inspiraciju za Factoryjev logotip Studio Size je pronašao u data stackingu, simbolu za server, interpretirano kroz modernističko slovo F koje strukturom ima i 3D karakter i asocira na progresiju. Primarni cilj bio je napraviti jedinstven znak unutar modernističkog stila kojem se teži i koji će odgovarati brendu karakterno kako bi s ostalim elementima vizualnog identiteta ostavio željeni dojam.

Novi slogan Factoryja je Power to empower, a Marijana objašnjava da on priča dvije priče.

  • Željeli smo da naš slogan zvuči dobro, da je u skladu s našim vrijednostima te da bude lako pamtljiv, inspirativan i da pokreće pozitivnu emociju u kontaktu s našim braendom. Slogan Power to empower je naše obećanje klijentima da će suradnjom s nama dobiti pouzdanog partnera koji će za njih izraditi najbolje moguće poslovno rješenje prilagođeno baš njihovim poslovnim potrebama, čime će se eliminirat nestrukturirani podaci, složeni i komplicirani procesi te dodatni troškovi.

S druge strane, odnosno interno, Power to empower odražava težnju Factoryja da bez obzira na to što su remote tvrtka, istovremeno osiguravaju da svi njihovi zaposlenici imaju najbolju moguću podršku za razvoj karijere te da su transparentno i pravovremeno uključeni u poslovanje tvrtke.

  • Uz dobro razvijene procedure, Factory omogućuje ljudima da preuzmu kontrolu nad svojom karijerom kako bi odgovarala baš njihovoj idealnoj ravnoteži između posla i privatnog života.

Zanimljivo je da se Factory pozabavio i audio brendiranjem, što je tema o kojoj ćemo na Netokraciji uskoro više pisati. Umjesto da u svojim videima odaberu generičnu stock glazbu, sa Sizeom su razvili motion i audio brending. A kao što svatko od nas ima svoj glazbeni ukus, tako ima i novi brend Factory – elektroničku glazbu.

  • Ta je glazba pozitivna i motivirajuća, ali ponekad postane i dramatična kad želimo nešto posebno naglasiti. Ima dosta i filmske glazbe kojoj je cilj inspiriranje i osnaživanje publika, a od instrumenata prevladavaju – električni bubnjevi, sintesajzer, žičani instrumenti i zvučni efekti.

Proces rebrandinga rijetko je brz i jednostavan, a to potvrđuje i ovaj primjer. Prošlo je puno briefinga, sastanaka, pregledanih prijedloga logotipa i dorada dok nisu dobili rješenje koje se svidjelo svim članovima Uprave.

  • Naš proces je trajao devet mjeseci, definitivno duže nego smo očekivali i u startu planirali ali željeli smo da zaista sve bude vrhunski odrađeno i sada je vizualni identitet spreman, kao i ostali elementi brenda – verbalni identitet, motion dizajn, audio dizajn.

Procesom rebrandinga Factory je uvelike olakšao interni i eksterni employer branding te pojačao prepoznatljivost brenda na tržištu, smatra Marijana.

  • Klijenti nas prepoznaju kao Pimcore eksperte te eksperte u digitalnoj transformaciji. Jasno se ističemo među konkurencijom i nije nas moguće zamijeniti s nekim drugim.

U odnosu na stari, novi logotip i vizualni identitet sada su u skladu s vrijednostima tvrtke, a novi brand voice omogućuje bolje pozicioniranje na tržištu.

U sklopu rebrandinga cilj je bio napraviti strateško pozicioniranje, redizajn ukupnoga vizualnog identiteta tvrtke te stvoriti nove standarde za motion dizajn, ikonografiju, fotografiju i voice brenda uvažavajući postojeće vizualne i komunikacijske elemente po kojima je brend već prepoznatljiv. (netokracija.com, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Originalni tekst možete vidjeti OVDJE

Share Button