Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. travnja 2023.

Branitelji s područja VPŽ nazočili obilježavanju 32. obljetnice akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

Na sam Uskrs 1991. godine, na cesti na Plitvicama, srpski su pobunjenici hrvatske policajce dočekali balvanima, barikadama i pucnjavom. Na taj krvavi Uskrs nekoliko je policajaca ranjeno, a prvi ubijeni bio je Josip Jović, tada 22-godišnji redarstvenik iz Aržana. Iako je davao znakove života, preminuo je na putu do bolnice. Josip Jović nije se vratio kući, a njegovo ime urezalo se u srca svih Hrvata. Krv se sledila u žilama cijele Hrvatske kad se tog hladnog i maglovitog Uskrsa na Plitvicama počelo pucati. Rat je počeo, a iluzija da će se iz Jugoslavije mirno izaći se rasplinula na komadiće.

U povodu obilježavanja 32. obljetnice redarstvene akcije Plitvice ’91. kad je život izgubio prvi hrvatski branitelj Josip Jović, u plitvičkoj šumi održan je komemorativni skup kojemu su, uz Jovićevu obitelj nazočila brojna izaslanstva.

Komemoraciji su nazočili i predstavnici Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata VPŽ, članovi Udruge Prvi hrvatski redarstvenik – Podružnica VPŽ, te članovi UDVDR Ogranak Voćin.

Hrvatski dragovoljci, veterani Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije zastali su u mjestu Baćin, te su kod spomen obilježja položili upaljene lampione za sve stradale civile i hrvatske branitelje tog kraja. (www.icv.hr, adf, Prvi hrvatski redarstvenik VPŽ)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button