Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. travnja 2023.

Održana 30. redovna izvještajna godišnja skupština Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Virovitica

U Restoranu “Park” u Suhopolju održana je 30. redovna izvještajna godišnja skupština Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Virovitica kojom je ujedno proslavljeno i 30 godina postojanja Udruge. Ovu veliku obljetnicu, uz članove Udruge i brojne goste, uveličala je i nekolicina osnivača Udruge, dok su u ime onih preminulih, podršku u radu došli dati članovi njihovih obitelji.

  • Izuzetno smo ponosni na naš rad u proteklom periodu i čast mi je što smo imali priliku pozdraviti i neke od osnivača koji su uz Udrugu od njezinih samih početaka. Njihova ideja bila je okupiti ljude oko vinograda, oko druženja i nekih zajedničkih akcija, a napredak je bio vidljiv iz godine u godinu. Od 30-tak članova, koje smo imali tada, danas se možemo pohvaliti brojkom od njih stotinjak, kao i kvalitetnim vinima koja stoje rame uz rame s vinima uistinu vrhunskih vinara. Kroz godine smo stekli puno iskustva, vina smo, kako sam već rekao, podigli na jedan visoki nivo zahvaljujući opremi i novim tehnologijama, kako u vinogradima tako i u podrumima, te ovom prilikom želim zahvaliti svima koji su nam omogućili da zajedničkim radom i sinergijom dovedemo Udrugu do pozicije jedne od najjačih udruga na našem području – istaknuo je ovom prilikom predsjednik Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Virovitica Mato Anić.

Napredak Udruge, kao i poboljšanje kvalitete vina, pohvalio je Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

  • Vaš trud i napredak vidljivi su iz godine u godinu, a posebno nam je drago što ste podigli i samu kvalitetu vaših vina u što smo se uvjerili na ovogodišnjem sajmu Viroexpo gdje ste predstavili 239 ocijenjenih uzoraka od kojih se njih 47 “okitilo” zlatnim odličjem. Podršku u svom radu i dalje ćete imati od strane Virovitičko-podravske županije, ove godine podržat ćemo i kušaonice vina, a podsjećam da nam se možete obratiti u bilo kojem trenutku kako bi dobili potrebne informacije vezane uz projekte koji će se provoditi kako bi si osigurali prihvatljivije troškove za vaše buduće aktivnosti – istaknuo je između ostalog Mijok.

Podršku u radu Udruzi vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Virovitica godinama pruža i Grad Virovitica, što je potvrdila zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac.

  • Želim vam još dugi niz godina rada, a isto tako i suradnje s Gradom Viroviticom koja stoji iza vas. Nadamo se da ćemo uskoro završiti i Vidikovac kako bi imali mjesto na kojem se možete okupljati i obilježavati manifestacije. Dokumentacije se skupljaju, stalno se radi nešto po tom pitanju i vjerujem kako će i to pitanje biti riješeno u što skorijem roku – istaknula je između ostalog zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac. Usku suradnju s Udrugom ima i direktorica TIC-a, enologinja Ivana Nemet, koja ih ujedno vodi kroz niz aktivnosti. Nemet je tako pohvalila rad udruge kao i broj članova, a isto tako i planove koji se nastoje ostvariti u sljedećem periodu.

Uz obilježavanje 30. obljetnice osnutka, predsjednik Udruge Mato Anić u podnošenju izvješća osvrnuo se na provedene aktivnosti u prošloj godini kao i na sve što je planirano u 2023.. Istaknuo je tako kako će Udruga i ove godine, između ostalog, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Virovitice i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije sudjelovati u brojnim manifestacijama, poput trail utrke “Litice oko Virovitice” i “Jeseni u gradu”, kao i u označavanju vinskih cesta, dok će za svoje članove organizirati i brojne radionice te edukativna putovanja.

Nakon podnošenja svih izvješća, koja su usvojena jednoglasno, svečani dio bila je dodjela priznanja osnivačima te predsjednicima Udruge. Zahvalnice su tako dobili osnivači – Mladen Brdar, Stevo Degač, Vladimir Rajković, Ivan Slamić, Boris Škala i Franjo Dvojak, dok su ista posthumno dodijeljena – Željku Šemperu, Julijanu Žagi, Martinu Lovretiću i Ivanu Slamiću.

Priznanje je uručeno i predsjedniku Udruge Mati Aniću, te njegovim prethodnicima – Zlatku Pleši, Željku Maljku, te posthumno – Ivanu Slamiću i Julijanu Žagi. Priznanja su dodijelili predsjednik Udruge Mato Anić, te tajnik Zlatko Barčan.

Uz spomenute, obilježavanju 30. obljetnice osnutka udruge prisustvovali su načelnik općine Špišić Bukovca Hrvoje Miler, Sanja Kirin, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo u Upravnom odjelu za financije i gospodarstvo grada Virovitice, predstavnici pobratimljene udruge iz Zagreba, predstavnici Udruge vinogradara, podrumara i voćara “Aršanj”, te predstavnici Udruge “Sveti Ivan” iz Špišić Bukovice.

(www.icv.hr, mra, Fotografije: Matej Rajnović)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button