Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. travnja 2023.

Usluge Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri u Virovitici, od njegovog otvorenja u veljači, koristila 201 osoba

U Virovitici od sredine veljače djeluje Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Riječ je o mjestu za pružanje usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja svim zainteresiranim skupinama građana, a koji nisu tradicionalni korisnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Kao glavni cilj CISOK-a postavljeno je unapređenje osobnih potencijala korisnika za cjeloživotni razvoj karijere, a u Centru mogu dobiti savjete vezane uz traženje i stvaranje profesionalnih prilika te uz unapređenje tehnika traženja posla.

Od svog otvorenja, 17. veljače do 31. ožujka usluge Centra koristio je 201 korisnik. Najviše je riječ o mladima koji su završili srednju školu, kao i o srednjoškolcima koji će uskoro krenuti na tržište rada. Jednako tako, Centar je otvoren i svim drugim skupinama građana, zaposlenima i nezaposlenima.

Korisnicima CISOK-a na raspolaganju su usluge individualnog i grupnog informiranja i profesionalnog savjetovanja te raznovrsne radionice, predavanja i prezentacije u svrhu unapređenja osobnih potencijala za cjeloživotni razvoj karijere.

  • Rad CISOK-a započeo je obilježavanjem tjedna psihologije u sklopu kojeg je organiziran “Dan otvorenih vrata – Upoznaj Usluge CISOK-a” namijenjen stručnim suradnicima odgojno-obrazovnih ustanova i radionica za nezaposlene osobe na temu: Trema tijekom intervjua za posao – od neprijatelja do saveznika. U suradnji s HGK – ŽK Virovitica na okruglom stolu “Kako županijskom gospodarstvu osigurati potrebnu radnu snagu?”, predstavljena je anketa za nezaposlene pod nazivom “Zapošljivost, profesionalni interesi i stavovi nezaposlenih o mogućnostima zapošljavanja u Virovitičko-podravskoj županiji”. Anketom su utvrđene potrebe i izazovi s kojima se suočavaju nezaposlene osobe na tržištu rada kao i očekivanja koja imaju prema poslodavcima i uvjetima rada u Hrvatskoj. Ostvarena je i suradnja s Policijskom upravom Virovitica kroz predavanje “Postani policajac/policajka” na kojem je nezaposlenima predstavljeno srednjoškolsko obrazovanje odraslih za zanimanje policajac/policajka – kaže Maja Šajatović, stručna savjetnica za razvoj karijere i cjeloživotno obrazovanje.

CISOK se predstavio i na sajmu strukovnih zanimanja „Sad je pravi hit majstor bit“ na kojem je sudjelovalo više od 500 učenika osmih razreda osnovnih škola te sedam strukovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije.

  • Kroz mjesec održano je niz grupnih informiranja za učenike završnih razreda srednjih škola s područja cijele županije. Učenici iz Virovitice, Pitomače, Slatine i Orahovice imali su priliku informirati se o prvim koracima na tržištu rada. Za nezaposlene osobe organizirane su radionice pisanja životopisa i molbi te dvije grupe Aktivacijskog programa koji je namijenjen dugotrajno nezaposlenima i teže zapošljivima osobama s ciljem njihovog aktiviranja na tržište rada. Navedene grupne aktivnosti nastaviti će se provoditi i u narednom periodu. Osim navedenog, svakodnevno su provođena individualna informiranja i savjetovanja s nezaposlenima, roditeljima te stručnim djelatnicima različitih institucija – kaže Maja Šajatović.

Dodatne informacije o uslugama i aktivnostima CISOK-a mogu se pronaći na CISOK portalu za razvoj karijere, a radno vrijeme Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri u Virovitici, koji se nalazi na adresi Ferde Rusana 6, svakog je radnog dana od 7.30 do 15.30 sati. (www.icv.hr, mp, Fotografije: Arhiva, Kristijan Toplak)

Share Button