Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. travnja 2023.

U Dubrovniku je ministar Šime Erlić otvorio dvodnevnu konferenciju „Energetski i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj“, na kojoj je jedan od panelista virovitičko-podravski župan Igor Andrović

Dubrovnik i Hotel Kompas, domaćini su dvodnevne konferencije „Energetski i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj“. Nju je u četvrtak otvorio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić. Na konferenciji sudjeluje, kao jedan od panelista i virovitičko-podravski župan, Igor Andrović.

Na konferenciji su, između ostalim, nazočili i – dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, veleposlanica Islanda u Republici Hrvatskoj Kristín Aðalbjörg Árnadóttir, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u RH Homma Latif, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak… Na konferenciji sudjeluju i visoki predstavnici institucija iz Kraljevine Norveške (zamjenik ravnatelja Ministarstva nafte i energetike Oivind Johansen), Islanda (ravnateljica Nacionalne energetske uprave Orkustofnun Halla Hrund Logadóttir) i drugih zemalja iz područja energetike…

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić poručio je da će novčana sredstva iz europske omotnice u novoj financijskoj perspektivi poslužiti kao velika investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti i smanjenju CO2 i potrošnje energije fosilnih goriva.

  • Imaju priliku dogovarati nove projekte, posebno u pogledu geotermalnih izvora, s gospodarstvenicima koji su zainteresirani ulagati u takve projekte – rekao je Erlić i istaknuo dubrovački primjer gradskog bazena, gdje se ostvaruje 1,5 milijuna eura vrijedan projekt obnovljivih izvora energije, odnosno dizalice topline, za koji je odobreno 85 posto sredstava.
  • Želimo vidjeti više takvih projekata i u ostalim hrvatskim gradovima. Potpora je u financijskom mehanizmu u suradnji s Norveškom u iznosu od 20 milijuna eura. Imamo 36 takvih projekata, a vjerujem da će ih biti još više – poručio je ministar Erlić.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kao upravitelj Programa “Energija i klimatske promjene” u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. Partneri Programa su Energetski institut Hrvoje Požar te Norveška uprava za vodne resurse i energiju, uz potporu Islanda, Liechtensteina i Norveške.

Naglasci konferencije idu prema smanjenju emisije CO2, najboljoj praksi u području sunčane energije, energije mora i geotermalne energije te o klimatskoj politici i politici okoliša u sklopu EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma. (www.vpz.hr, vlada.gov.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button