Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. travnja 2023.

Na području općina – Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci, gradi se “autocesta budućnost” – brzi širokopojasni internet brzine do 100 Mbps

Stanovnici 5.613 stambenih jedinica s području osam općina Virovitičko-podravske županije do kraja ove godine imat će na raspolaganju – „autocestu budućnosti“. Virovitičko-podravska županija, je jedina županija u Hrvatskoj koja provodi takav projekt, a stanovnici općina, Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci, dobit će širokopojasni internet brzine do 100 Mbps.

Radovi na ovom, trenutno, jednom od najznačajnijih projekata na području Virovitičko-podravske županije, traju, a rok za dovršenje je kraj listopada. Navedenih osam općina, odlučilo se da projekt provede u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, koja je nositelj projekta.

  • Virovitičko-podravska županija je ovim projektom pokazala koliko joj je važan ruralni razvoj naših općina, jer svatko, ma gdje živio, u velikom gradu ili malenom naselju, zaslužuje imati uvjete modernog doba. Uostalom, cilj ovog projekta je pokriti svako domaćinstvo, čak i u najmanjim naseljima na prostoru ovih osam općina. Brzi, širokopojasni internet danas je važan faktor razvoja nekog područja, jer on daje mogućnost mladima da svoje poduzetničke inicijative stvaraju iz bilo kojeg kraja Hrvatske, u ovom slučaju ruralnih područja. On će u budućnosti, zbog količine podataka koji će „kolati tom autocestom budućnosti“, biti od velike važnosti. Ovaj projekt je potencijal razvoja i gospodarstva i poljoprivrede, ujedno i protoka informacija, što je u današnjem svijetu od velike važnosti. Mi smo toga svjesni, jer brzi internet je u današnje vrijeme, preduvjet kvalitetne poduzetničke aktivnosti – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno, s osam općina, koje su se odlučile u taj projekt ući upravo sa županijom, lakše, brže i kvalitetnije, izradila projekt koji će se sufinancirati kroz fondove Europske unije. Radovi za izgradnju i projektiranje širokopojasnog interneta vrijedni su 39.446.503,04 kuna, a europska sredstva je izdvojilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button