Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. travnja 2023.

Održan 23. godišnji seminar čuvara prirode, na kojem je bio i Vladimir Ajhler iz Dravske priče

U organizaciji Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Javne ustanove Nacionalni park Krka kao domaćina, od 20. do 21. travnja održan je 23. godišnji seminar čuvara prirode.  Dobrodošlicu i uspješan rad sudionicima poželjela je ravnateljica Javne ustanoveNacionalni park Krka, Nella Slavica, a prigodnim riječima okupljenima se u ime organizatora obratio Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Prvi dan u Eko kampusu Krka u Puljanima, prezentacijama i raspravom obrađene su teme vezane uz rad čuvara prirode. Čuvar prirode Vladimir Ajhler iz Dravske priče, je prezentacijom Kako se riješiti dabra? skrenuo pozornost na sve veće izazove i pritiske s kojima se čuvari prirode svakodnevno susreću prilikom provedbe neposrednog nadzora zbog nepostojanja mehanizma za kontrolu i regulaciju brojnog stanja dabra kao strogo zaštićene vrste, a ujedno i divljači. Na kraju prvog dana, domaćin, Javna ustanova Nacionalni park Krka, organizirao je za sudionike seminara obilazak sadržaja Eko kampusa Krka u Puljanima.

Drugi dan uslijedio je terenski obilazak Nacionalnog parka Krka, prilikom kojeg su sudionici seminara obišli plohu na kojoj se provode pokusne metode uklanjanja pajasena kao strane invanzivne vrste. Sudionici su posjetitli i područje Roškog slapa te se potom uputili na izlet brodom do otoka Visovca, na kojem su se upoznali sa bogatom kulturnom baštinom i povijesti otoka. (http://virovitica-nature.hr)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button