Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. travnja 2023.

U virovitičkoj Strukovnoj školi, u sklopu projekta “Demokratsko procjepljenje”, održana učenička deliberacija

Hrvatsko debatno društvo (HDD), u suradnji sa Strukovnom školom Virovitica i Katoličkom klasičnom gimnazijom s pravom javnosti u Virovitici, organiziralo je danas (utorak) u knjižnici Strukovne škole učeničku deliberaciju. Riječ je naime o obliku javne rasprave u kojoj su uz učitelje i učenike uključeni i stručnjaci iz zajednice, odnosno donositelji odluka, a sve kako bi na jednom mjestu mogli promišljati o određenim problemima te potencijalnim rješenjima.

Spomenuta deliberacija održala se u sklopu projekta “Demokratsko procjepljenje” koji Hrvatsko debatno društvo provodi u partnerstvu s Udrugom gradova RH, Udrugom hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Fondacijom Fundatum, a više o istom rekla je koordinatorica projekta, Branimira Pemić iz Hrvatskog debatnog društva.

  • Nama je bitno da je proces participativan i da mladi sami biraju teme, dok je naša uloga zapravo poticanje donositelja odluka da riješe navedene probleme. Deliberacija u Virovitici je 10. deliberacija u projektu, a problemi su uglavnom isti. Radi se najčešće o problemu javnog prijevoza što dovodi do izostanaka učenika iz škole, istaknuli su i problem pomanjkanja sadržaja za mlade, dok se sve više razgovara i o pitanju mentalnog zdravlja. Svaka od provedenih deliberacija dovela je do određenih promjena. Možemo svakako istaknuti Knin gdje je za mlade uređen prostor za druženje nakon što je to istaknuto kao problem, a također promjena se dogodila i u Vukovaru gdje će se ove godine održati norijada kako maturanti ne bi morali putovati u Vinkovce kao što je to bio slučaj prethodnih godina – rekla je Pemić.

Već spomenute probleme istaknuli su danas i debatni klubovi Strukovne škole Virovitica te Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici.

  • Velik problem predstavlja nam prijevoz budući da učenici putnici znaju gubiti i velik broj sati koje kasnije treba nadoknaditi, najčešće vikendom, kada niti nema autobusne linije. Problem nam također predstavlja i putovanje na stručnu praksu, a iskreno se nadamo kako će nam Grad i Županija izaći u susret kako bi taj problem riješili – istaknula je Melani Dubić iz Strukovne škole Virovitica.

Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova, a iz HDD-a su istaknuli kako je broj uključenih škola i veći od prvotno planiranog.

  • Mi kao Udruga postojimo 20 godina i prioritet nam je osnaživanje mladih kako bi se sami mogli suočiti s problemima i riješiti ih. Trenutno imamo uključene 42 škole s područja RH što je više nego planirano, 70 nastavnika prošlo je edukaciju, u projektu sudjeluje oko 800 učenika, a sve to na području 8 županija. S deliberacijama nastavljamo i dalje te se iskreno nadamo kako će učenici pomoću njih naći potrebna rješenja – zaključila je Pemić. (www.icv.hr, mra)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button