Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. svibnja 2023.

Na prijedlog glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, Stjepan Venus je posthumno odlikovan Redom hrvatskog pletera, priznanje su preuzeli njegovi sinovi – David i Niko

Dugogodišnji zapovjednik JVP Slatina i županijski vatrogasni zapovjednik VPŽ, prerano preminuli Stjepan Venus, na prijedlog glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, odlikovan je Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana. Odlikovanje je njegovim sinovima, Davidu i Niki, uručio predsjednik RH Zoran Milanović.

Osim toga, od Hrvatske vatrogasne zajednice, Stjepan Venus će posthumno, 4. svibnja, biti odlikovan nagradom za životno djelo u vatrogastvu Poveljom i plaketom s likom Gjure Stjepana Deželića.

Stjepan Venus je bio desetogodišnji županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine više od 20 godina, jedan od osnivača Udruge profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske. Istodobno je bio počasni član nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi s područja Virovitičko-podravske županije, inicijator međunarodne suradnje vatrogasaca Republike Hrvatske i pokrajine Tirol iz Austrije, vatrogasni časnik 1. klase…

Kroz svoje djelovanje unutar vatrogasne struke dao je veliki doprinos u obuci, opremanju i pozitivnoj percepciji vatrogastva Republike Hrvatske. Javna vatrogasna postrojba grada Slatine kao i Virovitičko-podravska županija su uvelike poboljšale i unaprijedile kvalitetu svog djelovanja za vrijeme njegovih mandata.

Za svoj doprinos lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj zajednici primio je mnogobrojna priznanja i odlikovanja: vatrogasnu spomenicu za 40 godina djelovanja u vatrogasnim organizacijama, povelju i plaketu s likom Mirka Kolarića, spomenicu vatrogasnog veterana, Redom hrvatskog trolista, Odlikovanje za posebne zasluge, Brončanu, srebrnu i zlatnu vatrogasnu plamenicu, Brončanu, srebrnu i zlatnu vatrogasnu medalju, Spomenicu Domovinskog rata, razne pohvale i priznanja… (www.vpz.hr, vz-vpz.hr, Fotografije: Mateja Fras Venus)

Share Button