Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. svibnja 2023.

Fotogalerija: Pogledajte kako je bilo na 8. slatinskom obrtničkom-gospodarskom sajam na kojem je ove godine nastupilo više od 60 izlagača iz nekoliko HR županija

Hrvatska obrtnička komora – Udruženje obrtnika Slatina, Grad Slatina, Turistička zajednica Grada Slatine i Gradska razvojna agencija Slatine organizirali su 8. obrtničko-gospodarski sajam u Slatini koji je ove godine okupio više od 60 izlagača iz nekoliko hrvatskih županija.

Nakon riječi dobrodošlice domaćina, predsjednika slatinskog Udruženja obrtnika Zlatka Šomođija i gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića riječi hvale sajmu i potpore slatinskim obrtnicima uputili su predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je i otvorio sajam.

Predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi u svom je govoru naglasio kako je cilj sajma obrtnicima i svim izlagačima pružiti priliku da svoj rad i svoje proizvode predstave građanima, potencijalnim kupcima i poslovnim partnerima kroz proces nastanka proizvoda ili usluge.

  • Osobito mi je drago da je ideja o Sajmu u Slatini zaživjela i da je naš Slatinski obrtnički sajam danas obogaćen velikim brojem izlagača iz cijele lijepe naše, a osobito što su se uz obrtnike odazvali poduzetnici svih vrsta, od poduzeća preko OPG-a, zadruga, udruga, do kućne radinosti – istaknuo je Šomođi te se zahvalio svima koji su pomogli njegovu realizaciju.

U ime Grada Slatine, ali i Gradske razvojne agencije Slatine i Turističke zajednice Grada Slatine sve nazočne je pozdravio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić te se zahvalio svim izlagačima, osobito onima koji iz godine u godinu dolaze u naš grad koji je nekada nosio naziv trgovište.

  • Danas ovdje u Slatini vidimo da obrtništvo živi, da se čuvaju običaji i da se na neki način sve to dobro razvija. Drago mi je da rastemo po pitanju obrtništva i to su jako dobre vijesti – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.
  • Osam godina da je ovaj obrtničko-gospodarski sajam ovdje govori da je već poprimio razmjere tradicijskog sajma i vjerujem da će se još dugo održavati. To nam govori koliki je interes izlagača, ali i vas posjetitelja i lijepo vas je vidjeti ovako na okupu – naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil istaknuvši kako je obrtništvo važna grana gospodarstva te itekako doprinosi razvoju ovoga kraja, ali i cijele lijepe naše.

Ovogodišnji obrtničko-gospodarski sajam u Slatini pohvalio je i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

  • Rekao bih da ni ne čudi što je ovakav sajam u Slatini jer Slatina i je tradicionalno sajamski grad koji kroz povijest bilježi mnogo različitih sajmova i ovo je nastavak jedne takve tradicije. Ovo je jedan prekrasan sajam gdje možemo pronaći pregršt proizvoda vaših vrijednih ruku, ruku obrtnika, poduzetnika i vaših obitelji, a to je sve poticaj i Županiji, i Gradu Slatini, i Obrtničkoj komori da vam budemo još bolja potpora – istaknuo je župan Andrović te proglasio sajam otvorenim.

Otvorenju sajma prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, dogradonačelnik Slatine Ilija Nikolić, tajnik Područne obrtničke komore VPŽ Božidar Jeremić, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Stjepan Birović…

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina koji su se predstavili spletom slatinskih plesova, dok su se Suhopoljski tamburaši pobrinuli za dobru atmosferu tijekom cijeloga trajanja sajma.

Uz raznoliku i atraktivnu ponudu izlagača posjetitelji su mogli sudjelovati u zanimljivim demonstracijama i nagradnim igrama koje su pripremili Dječji centar Maja vl. Marice Šomođi i Servis RU-DA iz Nove Bukovice vl. Darka Takača.

Sajam ne bi bio sajam bez demonstracije starih zanata, a ovoga puta upoznali smo se s tajnama lončarstva koje je predstavio majstor lončar Ivan Serdar, član  Udruženja Starih zanata iz Slavonskog Broda u sklopu projekta „Budi majstor“.

Promocija obrtničkih zanimanja također je važan segment ovoga sajma, a prezentirali su ih učenici i mentori Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

Tako su posjetitelji mogli vidjeti rad agrotehničara i agroturističkih tehničara, odnosno Školske zadruge Srednje škole Marka Marulića Slatina koji su uz prikaz tehnike enkaustike prezentirali svoje, sada već nadaleko poznate praline, slatinsku bajaderu, čips od jabuke, eterična ulja i sopjanski sapun.

Zanimljive su bile prezentacije CNC operatera koji su predstavili rad na gravirki i izradu ukrasnih predmeta na CNC strojevima, zatim automehaničara koji su demonstrirati rad motora motocikla, dok su vodoinstalateri i instalateri grijanja i klimatizacije prikazali vježbu sastavljanja PVC cijevi za grijanje, a elektroinstalateri rad solarnog panela i robotiku.

Na štandu Učeničke zadruge „Obrtnik“ predstavili su se učenici zanimanja stolar i krojač prodajnom izložbom svojih proizvoda uz demonstraciju prodajnog razgovora i prikaza vještina ukrasnog zamatanja proizvoda koje su prikazali učenici zanimanja prodavač.

Posebno je atraktivno bilo na štandu učenika zanimanja konobar koji su prikazali vještine flambiranja jela i pripreme bezalkoholnih pića, dok su učenici 3. razreda kuhara pod mentorstvom Blaženke Kovač i pomoć Dražena Dijanešića pripremili čobanac za sve izlagače.

Najveća atrakcija sajma bila je Modno-frizerska priča crvenog tepiha, jedinstvena prezentacija odjevnih kreacija i frizura u režiji učenika i profesora IOŠ-a, a u reviju su bili uključeni učenici zanimanja krojač, frizer, kuhar i elektroinstalater koji su pod voditeljskom palicom Andree Bećarević i pjesmu Ante Benkovića, prošetali crvenim tepihom i ispričali modno-frizersku priču Španjolske i Grčke, a predstavili su i modne kolekcije od trapera, kao i vjenčanice u suradnji sa Salonom vjenčanica Mellita iz Slatine, vl. Melite Nikolčić.

Uz učenike veliki su trud u ovaj spektakl koji je privukao brojne posjetitelje uložile i njihove mentorice Paula Kukuljević Idek, Spomenka Prša i Kornelija Zubčević.

One najmlađe privukli su veliki napuhanci i vrtuljci gdje su pronašli izvrsnu zabavu te im nije bilo teško čekati da na njih dođe red uživati u svim njihovim atrakcijama, a nije izostala ni odlična gastronomska ponuda te su se mogle kupiti lepinje, fritule, krumpirići i druge fast food delicije te različite slastice i osvježavajuća pića.

Program je dodatno obogatilo izvlačenje vrijednih nagrada koje je darovalo preko 25 sponzora, a podijeljeno je gotovo stotinjak nagrada. (www.radioslatina.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button