Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. svibnja 2023.

Treće kolo Croatia Cupa u daljinskom jahanju privuklo u Vukosavljevicu velik broj natjecatelja iz cijele Hrvatske: Dominik Jus zlatni u seniorskoj konkurenciji na stazi dugoj 85 kilometara

Virovitičko-podravska županija je bila domaćin utrke u daljinskom jahanju. Treće kolo Croatia Cupa održano je u Vukosavljevici, naselju u općini Špišić Bukovica, a organizator utrke bio je Konjički klub DANarab. Daljinsko jahanje (Endurance) je ispit izdržljivosti za konje i jahače. Cilj daljinskog jahanja je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu, a da se konj pri tome ne iscrpljuje preko norme.

U Republici Hrvatskoj prvo službeno natjecanje u daljinskom jahanju održano je 2006. godine na Petrovom vrhu pored Daruvara na stazi dugačkoj 45 kilometara. Iste godine održana je i pokazna utakmica u Barbanu u Istri kako bi se stekao praktični uvid što je sve potrebno za organizaciju utakmice. Daljinsko jahanje u Hrvatskoj je doživjelo neočekivani “bum”, vjerojatno zato što se velik broj vlasnika konja bavi terenskim jahanjem i sa zanimanjem su dočekali sport koji je tako sličan njihovoj rekreaciji.

Ova utrka privukla je više od 40 natjecatelja iz cijele Hrvatske, ali i šire, koji su se u ranim jutarnjim satima okupili na nogometnom igralištu u Vukosavljevici, gdje je bio i početak svih utrka, koje su održane na stazama dužine 85, 64, 42 i 21 kilometar, te u konkurenciji juniora i seniora.

Od domaćih uzdanica najbolji rezultat postigao je Dominik Jus osvojivši prvo mjesto u konkurenciji seniora u utrci na stazi dužine 85 kilometara, a domaći DANarab, za kojeg su, uz Dominika, još nastupili Dora Posavac, Lea Bukvić, Nika Vlahović i Helena Pokupić, zauzeo je prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji. Treba svakako reći i da je “Best condition” nagrada za konja u najboljoj formi pripala Shili, koju je jahala Tia Mofardin iz Konjičkog kluba “Spirit” Poreč.

Pehare, medalje, zahvalnice i nagrade sponzora podijelili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler i delegirani suci iz Hrvatskog konjičkog saveza.

  • Svim natjecateljima zahvaljujem na dolasku u Virovitičko-podravsku županiju, a Konjičkom klubu DANarab čestitam na odličnoj organizaciji, suradnji i promociji konjičkog sporta. Više od 40 natjecatelja okupilo se u Vukosavljevici i iznimno sam sretan što je ovo natjecanje u Virovitičko-podravskoj županiji. Nadam se da vam je staza bila dobra, da ste uživali u druženju, u jahanju kroz prirodu i da se ponovno vidimo na istom mjestu i iduće godine – rekao je tom prigodom župan Andrović.

Natjecateljima se potom obratio i Antonio Posavac, predsjednik Konjičkog kluba DANarab koji je osnovan 2021. godine, a već pokazuje zavidne rezultate. Klubu se svake godine pridružuje sve više članova, a kao član Hrvatskog konjičkog saveza, osim endurance treninga jahača i konja, nudi i školu jahanja, ujahivanje mladih konja, turističko jahanje, pansion za konje, te dječje edukativne radionice i kampove.

  • Vidljivo je da daljinsko jahanje, kao disciplina unutar Hrvatskog konjičkog saveza, svake godine broji sve više zaljubljenika u ovaj sport. Dugo smo se pripremali za treće kolo Croatia Cupa, zasukali smo rukave i marljivo radili. U konačnici, nadam se da ste zadovoljni organizacijom, da ste uživali u stazi i ostvarili zacrtane rezultate i očekujem da ćemo se iduće godine u ovo vrijeme ponovno vidjeti u još većem broju – zaključio je Posavac. (www.icv.hr, ts, foto: Tin Szabo)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button