Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. svibnja 2023.

U Kladarama održana završna konferencija projekta “Sanacija i konačno zatvaranje odlagališta otpada KLISA”

U Poduzetničkom inkubatoru u Kladarama održana je završna konferencija projekta “Sanacija i konačno zatvaranje odlagališta otpada KLISA“ čiji je nositelj Općina Pitomača, a koji je nastao u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Sanacija zatvorenih odlagališta neopasnog otpada u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.-2020.

Završnoj konferenciji, između ostalih, nazočili su – načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove Virovitičko-podravske županije Zorica Hegedušić, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alen Čečura…

Na početku se prisutnima obratio domaćin, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić

  • Projekt govori sam za sebe, a to je zaštita okoliša. Velika zahvala Alenu Čečuri koji je dugo godina već s nama. Kada smo počeli raditi na ovom projektu, imali smo nekoliko izmjena na projektu, ali smo na kraju krajeva završili ovaj projekt na obostrano zadovoljstvo. Velika zahvala i nadzoru te izvođačima radova koji su u roku završili ovaj projekt, ali velika zahvala svima koji su bili dio ovoga projekta. Zajedno s Virovitičko-podravskom županijom i saborskim zastupnikom Josipom Đakićem davali smo sve da ovaj projekt što prije krene, ali i završi kako bi stavili u funkciju, odnosno ozelenili i očistili našu općinu Pitomača – rekao je načelnik Grgačić.

Prisutnima se u ime župana Igora Androvića obratila pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove Virovitičko-podravske županije Zorica Hegedušić.

  • Približavamo se i Svjetskom danu zaštite okoliša, 5. lipnja, i u tom smislu uvijek treba imati na umu da smo na neki način dionici zaštite okoliša pa je značajno i bitno sve ono što radimo da radimo i za sebe i za ovaj planet. Ovaj projekt je iznimno značajan projekt u ostvarivanju ciljeva gospodarenja otpadom Virovitičko-podravske županije, ali itekako kao dio cjelovitog sustava kružnog gospodarenja na razini Republike Hrvatske – rekla je Hegedušić.

Inženjer Dejan Mračkovski, voditelj radova iz tvrtke G.T. TRADE, predstavio je postupak radova i sanacije te istaknuo kako je uspješno završen unutar roka. Voditeljica projekta Kristina Galjar ukratko je prisutnima predstavila završeni projekt te istaknula kako će se u sljedećih 30 godina provoditi program praćenja stanja okoliša kontrolom meteoroloških parametara na odlagalištu, emisije tvari u zrak iz odlagališta, oborinskih i procjednih voda, slijeganja razine tijela odlagališta i provedba propisanih mjera održavanja odlagališta. Brigu oko odlagališta vodit će tvrtka Komunalno Pitomača.

Cilj projekta ,,Sanacija i konačno zatvaranje odlagališta otpada KLISA” bio je sanirati i zatvoriti navedeno odlagalište na području općine Pitomače. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3.864.623,71 eura (29.118.007,38 kuna) od čega je ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosila 3.799,847 eura (28.629.944,88 kuna). Sredstva su u iznosu od 85 sufinancirana kroz bespovratna sredstva EU iz Kohezijskog fonda, 10 posto od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te ostatak sredstvima općine Pitomača, a ukupna realizirana vrijednost projekta iznosila je ukupno 2.212.807,00 eura.

Izvođenje radova sanacije i konačnog zatvaranja odlagališta otpada „KLISA“  izvodila je tvrtka G.T. TRADE d.o.o. iz Splita, a stručni nadzor i koordinator zaštite na radu tvrtka MAXICON d.o.o. iz Zagreba i EConlng d.o.o. iz Osijeka. Provođenje projekta trajalo je 32 mjeseca. (www.icv.hr, ib; foto: Iva Barčan)

Share Button