Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. lipnja 2023.

Fotogalerija – GO GROW: Vino postaje brand Virovitičko-podravske županije

Sudionici Međunarodne GO GROW manifestacije koja se održava od 13. do 17. lipnja 2023. godine na istoku Hrvatske, na prostoru pet slavonskih županija, u četvrtak su imali priliku kušati vina Virovitičko-podravske županije.

Upravo je u Virovitičko-podravskoj županiji prva izložba vina održana davne 1864. godine, a dokaz je to da su vinski znalci iz davne prošlosti prepoznali potencijal tamošnjih vinograda. Danas se mnogi vinogradari nalaze na zavidnoj razini proizvodnje, a značajne površine nasada vinove loze posjeduju zaštitu geografskog porijekla. U sortimentu je kao i u drugim slavonskim županijama graševina najzastupljenija sorta.

U Restoranu Ložiona u Orahovici, sudionici GO GROW-a imali su priliku uvjeriti se u kvalitetu njihovih vina koja svake godine osvajaju i prestižnu nagradu Decanter.

  • Pokazali smo našu županiju kao dio vinske priče Hrvatske i to nam je iznimno drago. Danas smo imali priliku reći i pokazati da možda jesmo mali, ali imamo velika vina. Predstavili smo vina od Orahovice do Pitomače, svjetski priznati stručnjaci, znalci i vinski novinari kušali su 15 naših ponajboljih vina – rekla je Ivana Nemet, enologinja i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica te dodala da je graševina budućnost istoka Hrvatske.
  • Kušali su mladu i svježu, ali i zatvorenu, iz drveta, odležanu graševinu čime smo pokazali da s ovom sortom možemo napraviti čuda – zaključila je Nemet.

Prestižne nagrade kojima se mogu pohvaliti vina Virovitičko-podravske županije rezultat su ulaganja u razvoj i kvalitetu vina,  pri čemu vinari i vinogradari ovog kraja imaju kontinuiranu podršku Županije.

  • Graševina je na području naše županije najzastupljenija sorta, vidjeli smo u prezentaciji enologinje Nemet da godišnje proizvedemo 1.6 tisuća litara graševine. Virovitičko-podravska županija ima vrhunska vina u svim zastupljenim sortama i na to smo ponosni. Osobito nam je drago što su kroz GO GROW na područje naše županije došli vrhunski svjetski stručnjaci kako bi kušali naša vina i napisati nekoliko članaka i recenzijama koji će glas o nama poslati diljem svijeta. Prezentirali smo im sva vina na području naše županije i zadovoljan sam njihovim komentarima. Županija podupire vinare kao i sve aktivnosti vezane uz razvoj njihovih proizvoda i širenje kapaciteta – rekao je Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

Sudionici manifestacije su nakon Virovitičko-podravske županije posjetili feričanačko vinogorje Osječko-baranjske županije. (GO GROW, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button