Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. srpnja 2023.

Državni tajnik Tugomir Majdak najavio: Stižu nove potpore poljoprivrednicima čija su imanje i usjevi stradali u prirodnim nepogodama, natječaj za Mjeru 5.2.1. trebao bi biti otvoren sljedeći tjedan

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak najavio je, obraćajući se nazočnima na 17. Županijskom natjecanju orača u Crncu, nove potpore Vlade RH, za područje Virovitičko-podravske županije koje je zahvaćeno prirodnim nepogodama.

  • Ministarstvo je uputilo program potpore prema Vladi RH. Potrebno ga je mijenjati kako bismo pojačali iznos sredstava, kako bi se svima nadoknadile štete, ne samo kroz mjere potpore, već i putem dva nova natječaja. Jedan je za Mjeru 5.2.1 i trebao bi biti otvoren već sljedećeg tjedna, a odnosi se na narušeni poljoprivredni potencijal, budući da je puno štete koja se ne može pokriti jednokratnim sredstvima potpore, već će se morati nadoknaditi i investicijama kroz Europski poljoprivredni fond – rekao je Majdak.

Najavio je i pokretanje drugog natječaja, za mjeru 4.1., iz starog programa, “budući da još uvijek mogu otvarati natječaje kako bi preventivno djelovali.”

  • On će biti namijenjen nabavi opreme za zaštitu usjeva i nasada od tuče, odnosno za sva preventivna ulaganja koja možemo osigurati iz naših i europskih sredstava. Ministarstvo je posljednjih godina osmislilo mnoge mjere potpore, te na ovom području, zajedno s Virovitičko-podravskom županijom, uvelike doprinosi kod obeštećenja svih poljoprivrednika koji su nastradali u prirodnim nepogodama – rekao je državni tajnik Tugomir Majdak. (www.icv.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)
Share Button