Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. srpnja 2023.

Stižu nove studentske iskaznice: Služit će kao kartice za ulaz u studentske objekte i javni prijevoz

S početkom nove akademske godine studenti će imati nove studentske iskaznice. Stare odlaze u povijest, a nove studentima donose niz noviteta. Naime, nove iskaznice između ostalog studentima će služiti i kao kartice za ulaz u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te javni prijevoz, piše večernji.hr

Između ostalog nove iskaznice sadrže i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, a iako će njihova prednja strana biti jednaka za studente svih visokih učilišta, pozadinu iskaznice svako će visoko učilište moći personalizirati prema vlastitim preferencijama. Zahvaljujući sigurnijoj kriptografiji, nove studentske iskaznice jamče i najvišu razinu zaštite podataka.

Na samoj izradi nacrta prijedloga Pravilnika o studentskoj iskaznici te grafičkog dizajna i tehničkih mogućnosti korištenja nove beskontaktne tiskane studentske iskaznice i implementaciji digitalne inačice sudjelovali su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišnog računskog centra, Agencije za komercijalnu djelatnost, predstavnici Rektorskog zbora, Zbora veleučilišta te Hrvatskog studentskog zbora, a sam pravilnik sada je upućen u e-savjetovanje. Istu iskaznicu naši će studenti moći koristiti i na studijima unutar Europske unije.

Prednja strana iskaznice biti će jednaka za studente svih visokih učilišta iskaznice te sadrži: naziv: „Studentska iskaznica“, broj studentske iskaznice, naziv visokog učilišta koje je izdalo iskaznicu, prostor za upis imena i prezimena studenta, prostor za fotografiju studenta, ESC QR kod, ESC hologram, ESI, oznaku za slabovidne osobe i identifikator Republike Hrvatske. Na poleđini iskaznice svakom visokom učilištu omogućeno je– kao i do sada – pravo na vlastiti vizual.

No, osim nove fizičke studentske iskaznice, najkasnije do kraja ove godine osigurat će se i svi preduvjeti za implementaciju mobilnog studentskog identiteta kojeg će studenti, kako su poručili iz Ministarstva obrazovanja, moći koristiti u sklopu digitalnog novčanika unutar besplatne aplikacije Certilia. Drugim riječima, studenti će digitalnu studentsku iskaznicu imati u svojim pametnim telefonima i njome će moći jednostavno i s puno manje administrativnih postupaka aplicirati na državne subvencije, imati uvid u ocjene, evidenciju o nazočnosti na nastavi  i koristiti sve usluge digitalnog društva. (www.vecernji.hr)

Share Button