Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. srpnja 2023.

Treće izdanje vinskog festivala „Slavonija i Podravina, wine not!?“: Na šest lokacija diljem VPŽ, posjetitelje u rujnu očekuje  bogata kulturna i enogastronomska ponuda

U Turističko-informativnom centru Klopotec na Kladarskom bregu predstavljeno treće izdanje vinskog festivala pod nazivom „Slavonija i Podravina, wine not!?“. I ovogodišnji vinski festival organizira Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije te u suorganizaciji s lokalnim turističkim zajednicama.

Na početku, nazočnima se obratio župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

  • Rujan u našoj županiji je već tradicionalno postao poznat po vinima, po manifestaciji „Slavonija i Podravina, wine not?!“. Drago mi je da ćemo tu tradiciju nastaviti i ove godine te da ćemo predstaviti ne samo vina nego i našu gastronomsku ponudu. Ovom manifestacijom ćemo i spojiti našu kulturnu i prirodnu baštinu, odnosno ono na čemu temeljimo turizam Virovitičko-podravske županije, ono u što smo i ulagali unazad nekoliko godina te zajedno s tim napraviti jedan spoj vina i kulture. Drago mi je da svake godine ima sve više zainteresiranih vinara i posjetitelja koji se pridružuju u ovoj manifestaciji. U rujnu obilježavamo i Dan Virovitičko-podravske županije u sklopu kojega će se održati i otvorenje ove manifestacije, 1. rujna u dvorcu Pejačeviću u Virovitici – rekao je Andrović.

Direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić naglasila je kako će ovogodišnji jedinstveni svijet vina Slavonije i Podravine trajati od 1. do 30. rujna.

  • Sve će se održati na šest lokacija, sa šest različitih priča s 18 različitih vina. Ove godine posjetitelji će imati priliku probati ekskluzivna vina koja će biti zadnja prilika da ih se kuša. Prije tri godine rodila se ideja o ovakvoj manifestaciji i organiziramo ju potaknuti željom brendiranja Virovitičko-podravske županije, odnosno destinacije Slavonija i Podravina kao butik vinske destinacije. Na svakoj lokaciji predstavljamo različite vinare, ali i gastronomsku ponudu te samu destinaciju – rekla je Jakelić.

Ambasadorica ovoga festivala Ivana Nemet istaknula je kako je ova manifestacija dobila pohvale diljem Hrvatske.

  • Ovim projektom uspjeli smo povezati naše najljepše destinacije u županiji i naše vino koje zapravo priča o ljudima. Ovo nije priča samo o proizvodu, o ljepotama, nego je ovo priča o ljudima. Tako da me veseli i daljnja priča i neki novi ljudi koji će se pojavljivati kroz ovaj festival. I ove godine ćemo vam kroz vina predstavljati naše ljude, naše entuzijaste, koji se bore i s prirodom i s proizvodnjom. Sudionici će kušati najbolja vina u županiji te nešto što će samo oni po posljednji put kušati. Veseli me biti spona između pravih hedonista i pravih uživaoca u vinu – rekla je Nemet.

Kako je već spomenuto, festival će započeti u Virovitici u petak, 1. rujna u 19 sati, događajem „Virovitica wine&art“ u dvorcu Pejačeviću gdje će posjetitelji uz pomno odabrana vina i gurmanski zalogaj, interpretacijom stihova vinske poezije, moći uživati uz Vokalni ansambl Contesse iz Suhopolja dok će KUD Virovitica dvoranskim plesom vratiti sve u vrijeme balova. Festival se nastavlja u petak, 8. rujna s početkom u 20 sati, u dvorcu Janković u Suhopolju pod nazivom „Magic&Wine“ gdje će se posjetitelji moći upoznati s magijom i vinom. Uz magična vina sljubljena s platom grofa Jankovića, posjetitelje očekuje i mađioničarski show Magic Leona.

U subotu, 15 rujna s početkom u 20 sati, festival dolazi na novu lokaciju, u Geo-info centar Voćin pod nazivom „Urban wine party“. Uz upoznavanje sadržaja samog centra, vinsku priču i vina iz papučkih vinograda sljubljenih s lokalnim zalogajima, posjetitelje će zabavljati DJ Mario. Četvrta lokacija je Turističko-informativni centar Klopotec, u pitomačkom vinogorju, gdje će 16. rujna u 19 sati, posjetitelji moći uživati u “Vinu i mitologiji”. Uz iznimna vina i fine podravske zalogaje, priče i legende interpretirat će Mladen Medak Gaga.

„Vinski party u drevnom perivoju“ održat će se u Dravskoj priči u Noskovcima 22. rujna u 18 sati, gdje će posjetitelji moći uživati u starim vinima, slavonskom snacku uz dobru atmosferu za koju je zadužen Tamburaški sastav Suhopoljski tamburaši. Posljednja lokacija i posljednji festival pod nazivom „Wine&run“, održat će se 30. rujna u 12 sati u Orahovici  gdje će posjetitelji imati priliku poznati orahovačke vinare na hedonističkom maratonu koji se ne trči nego hoda uz pratnju kočija i slavonskih tamburaša

Za svaki event potrebno je kupiti ulaznicu koja iznosi 15 eura, te ju možete kupiti već danas. Svi zainteresirani mogu se javiti Turističkoj zajednici Virovitičko-podravske županije na e-mail visit@slavonija-podravina.hr ili putem Facebook stranice Discover Podravina &Slavonija. (www.icv.hr, www.vpz.hr, ib; Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button