Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. srpnja 2023.

Počela predavanja o uvjetima držanja svinja i promjeni kategorizacije gospodarstava radi zaštite i odštete u slučaju pojave afričke svinjske kuge

U organizaciji Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede i u suorganizaciji s Udrugom uzgajivača svinja VPŽ, u Područnom inkubatoru VPŽ, započelo održavanje edukativnih predavanja za posjednike svinja u županiji, neovisno radi li se o farmi ili jednoj životinji. Tema predavanja je afrička svinjska kuga (ASK) koja se javila i u RH, te mjerama koje treba poduzeti kako bi ove bolesti svinja bilo što manje i kako se ne bi širila.

Tom prigodom smo na današnjem predavanju, koje je održala viša stručna savjetnica pri Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ljubica Kravaršćan, razgovarali i s predsjednicom Udruge uzgajivača svinja VPŽ Mirjanom Bilović koja nam je ukratko objasnila što su posjednici svinja dužni poduzeti.

  • Potrebno je napraviti nove kategorizacije gospodarstava, odnosno objekata 1. i 2. kategorije. U svrhu podizanja razine biosigurnosti na farmama svinja provodit će se kategorizacija farmi u odnosu na primjenu mjera biosigurnosti sukladno broju i namjeni držanja svinja na farmi. Računajmo na to da u našoj županiji ima oko 4000 posjednika tih domaćih životinja – kazala je Bilović, dodavši da će procjenu mjera biosigurnosti provoditi ovlaštene veterinarske organizacije prema čemu će se svakoj farmi dodijeliti kategorija.
  • Prilikom obilazaka gospodarstava veterinari mogu dati sve potrebne savjete koji se nude i na edukativnim predavanjima koja sad provodimo, odnosno, kako unaprijediti biosigurnost na farmi. Dakle, svinjogojci, pa čak i oni s jednom svinjom morat će, ako već to nisu učinili, poboljšati biosigurnosne uvjete na svojim gospodarstvima do onih sitnih detalja, kao što je npr. prskalica za dezinfekciju i sl. Shodno u koju kategoriju uđe, postoji i rok za dovođenje uvjeta u zadovoljavajuću fazu. Prva kategorija to mora učiniti do 20. kolovoza, a druga, do 20. rujna ove godine, osim, ako se slučajno prije toga ne pojavi zaraza na svinji – naglasila je ozbiljnost situacije predsjednica Mirjana Bilović te pri tom pozvala sve posjednike svinja da nazoče predavanjima koja će se održavati u njihovim općinama i gradovima u cijeloj županiji.

Onim posjednicima koji ostanu u kategoriji 1 ili 2, u slučaju pojave afričke svinjske kuge, sve svinje će biti izuzete s gospodarstva i to bez naknade štete. (www.icv.hr, bs; foto: Bruno Sokele)

Share Button