Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. srpnja 2023.

Novi Zakon će omogućiti hrvatskom turizmu da se razvija na kvalitetan i održiv način

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Opatiji s predstavnicima turističkog sektora. Premijer je iskazao zadovoljstvo što je na današnjem sastanku s turističkim sektorom u Opatiji analiziran Zakon o turizmu, koji je od prije tri dana u javnom savjetovanju. Kazao je da cijeli turistički sektor prihvaća te pozitivno i blagonaklono gleda na Vladin prijedlog zakona, koji će, kako je rekao, omogućiti hrvatskom turizmu da se razvija na kvalitetan i održiv način, a da pritom svoj dio odgovornosti preuzmu sve sastavnice hrvatskog turizma od države, preko turističkih zajednica do gradova i općina.

U svom govoru, premijer Plenković zahvalio je predstavnicima turističkog sektora na njihovom radu i doprinosu hrvatskom turizmu i gospodarstvu. Naglasio je da je smo ostvarenjem državnih strateških ciljeva – ulaskom u Schengen i europodručje otvorili novu stranicu hrvatskog turizma. Naveo je da u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 60 tisuća turista, istaknuvši kvalitetu našeg turizma i u pogledu fiskalizacije i prihoda. Premijer je podsjetio da je Vlada u najzahtjevnijoj pandemijskoj godini prema svim segmentima hrvatskog gospodarstva, osobito prema turističkom sektoru djelovala brzo, cjelovito, i s nizom odgovora i mjera.

  • Zajedno smo uspjeli prebroditi tu krizu sa što manje posljedica, održavajući poslovanje gospodarskih subjekata i omogućavajući egzistenciju hrvatskim obiteljima – kazao je Plenković. Podsjetio je da je u privatnom sektoru isplaćeno plaća za 800 tisuća radnika, što je ocijenio potezom bez presedana.

U izjavi za medije, premijer je iskazao zadovoljstvo što je na današnjem sastanku analiziran Zakon o turizmu, koji je od prije tri dana u javnom savjetovanju. Kazao je da cijeli turistički sektor prihvaća te pozitivno i blagonaklono gleda na Vladin prijedlog zakona, koji će, kako je rekao, omogućiti hrvatskom turizmu da se razvija na kvalitetan i održiv način, a da pritom svoj dio odgovornosti preuzmu sve sastavnice hrvatskog turizma od države, preko turističkih zajednica do gradova i općina.
Premijer je rekao da su u javno savjetovanje upućene dvije uredbe, od kojih se jedna koja odnosi na hotele, a druga na kampove i one su također pozitivno prihvaćene. Iskazavši zadovoljstvo turističkim rezultatima, Plenković je istaknuo da smo po broju dolazaka, noćenja i prihoda iznad rezultata od prošle godine.  Premijer očekuje dobar nastavak sezone, unatoč, kako je rekao, neuobičajeno lošim vremenskim uvjetima.

  • Ukupna ocjena je zadovoljstvo ukupnog sektora i učinit ćemo sve da se i ovih preostalih pet mjeseci odvije kako je bilo predviđeno – dodao je.

Smatra da hrvatski turizam treba iskoristiti činjenicu da je 81 posto turista iz Schengenskog prostora i 59 posto iz zemalja koje su dio europodručja, tim više što je i Hrvatska od 1. siječnja članica tih dviju dubljih europskih integracija. Najavio je da će se temelju novog zakona ovakvi susreti, koji su do sada bili neformalnog karaktera, institucionalizirati, a vijeće koje proizlazi iz sastanka će imati značajnu ulogu u upravljanju hrvatskim turizmom i njegovim razvojem. Dodao je da bi Hrvatski sabor tijekom jeseni trebao usvojiti Zakon o turizmu. (vlada.gov.hr)

Share Button