Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. kolovoza 2023.

„Hvala za Domovinu svim branitelja“ – Poruka je iz Knina gdje je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te obljetnica VRO Oluja

„Hvala za Domovinu svim braniteljima“, poruka je iz Knina gdje u subotu održan program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Ovogodišnje središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, održano je na glavnom gradskom trgu u Kninu. Obilježavanju je nazočio državni vrh, a okupljenim građanima i braniteljima obratit će se, i. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, obratio se djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik “Tigrova”, Mihael Pintarić. Potom su govorili, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik RH Zoran Milanović.

Najviši državni dužnosnici i predstavnici županija i gradova položit će vijence kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”. Dio izaslanstva Hrvatske zajednice županija i Udruge gradova bio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, a ovoj svečanosti u Kninu, između ostalih, nazočili su i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković. Osim toga, počast svima onima koji su život dali za Domovinu, dali i su i predstavnici obitelji nestalih i poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, zatim ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata. Nakon središnje svečanosti služit će se misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Nakon središnje svečanosti služena je sveta misa u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju je predvodio vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.

Operacija Oluja počela je 4. kolovoza u 5 ujutro. U samo 84 sata hrvatske snage oslobodile su petinu okupiranog hrvatskog teritorija. Na današnji dan prije 28 godina, točno u podne, iznad Knina zavijorila se hrvatska zastava. Bio je to simboličan kraj četverogodišnje srpske pobune i agresije na Hrvatsku. (www.hrt.hr, www.vpz.hr, Fotografije: vlada.gov.hr)

 

 

Share Button