Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. kolovoza 2023.

Najbolji od najboljih: Lovci iz Virovitičko-podravske županije osvojili 1. memorijalni kup “Đuro Dečak” u lovnom streljaštvu

U Virovitičko-podravsku županiju, u Bušetinu, u subotu je pristigao velik broj lovaca iz cijele Hrvatske, a povod svemu bio je 1. memorijalni kup u lovnom streljaštvu “Đuro Dečak”, u spomen na general-pukovnika Hrvatske vojske s bogatim ratnim putem i najdugovječnijeg predsjednika hrvatskih lovaca. Upravo navedene odrednice vezane uz život Đure Dečaka bile su ključne da se memorijal održi 5. kolovoza, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Kao mjesto održavanja izabrana je Bušetina jer se nalazi nedaleko od mjesta rođenja generala Dečaka.

Organizaciju ovog memorijalnog kupa koji je održan na streljani Lovačkog društva “Fazan” Špišić Bukovica, potpisuju Hrvatski lovački savez (HLS) i Lovački savez Virovitičko-podravske županije, a nazočili su mu predsjednik HLS-a Ivica Budor sa suradnicima, predsjednik Lovačkog saveza VPŽ Miroslav Buneta sa suradnicima, izaslanik virovitičko-podravskog župana Igora Androvića – zamjenik županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Dario Ripli, izaslanik gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina – gradski pročelnik za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo, hrvatski general-pukovnik u mirovini Slavko Barić, članovi obitelji Dečak i drugi.

Đuro Dečak, kao ratni zapovjednik HV-a, ostavio je nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Hrvatske, a kao najdugovječniji predsjednik hrvatskih lovaca (24 godine), sačuvao je tradiciju opstojnosti Hrvatskog lovačkog saveza, reformirao zakonodavne okvire vezane uz lovstvo i svojim odlukama vizionarski ostavio Savez kao jedan od najbolje uređenih ne samo u Hrvatskoj, već i Europi.

Dobrodošlicu svima na samom početku uputio je predsjednik LU “Fazan” Zdravko Dijaković, a riječ je potom preuzeo predsjednik HLS-a Ivica Budor objasnivši otkud ideja i potreba za ovim memorijalom.

  • Lovstvo, kao bitnu sastavnicu, njeguje lovno streljaštvo iz kojeg su potekli i naši olimpijci, a upravo je Dečak svesrdno podržavao kup natjecanja stoga je donesena odluka da se natjecanje, njemu u čast, održi po sistemu kup natjecanja u kojem sudjeluje po jedna ekipa iz svake hrvatske županije, koju čine matični članovi lovačkog društva, koje se, kroz izlučna natjecanja u svojim županijama, plasiralo na ovo završno natjecanje. Kao vrijedni čuvari prirodne baštine, lovci njeguju lovačku tradiciju koja je, kao nematerijalno kulturno dobro, priznata od Republike Hrvatske stoga i ovom manifestacijom želimo pokazati duh zajedništva i sloge kao ključnih sastavnica djelovanja lovaca među sugrađanima – rekao je Budor te istaknuo kako HLS, kao krovna udruga hrvatskog lovstva u svome članstvu okuplja oko 68.000 lovaca, a od ove godine članica je i Svjetske organizacije za lovno streljaštvo.

O Prvom memorijalnom kupu “Đuro Dečak”, koji će prerasti u tradiciju, govorio je predsjednik Lovačkog saveza VPŽ Miroslav Buneta.

  • Velike su zasluge Đure Dečaka u hrvatskom lovstvu i upravo zbog toga odlučeno je da ovaj memorijalni kup nosi njegovo ime, to je najmanje što možemo učiniti za njega i njemu u čast. Ovo je ujedno i povijesni memorijalni kup koji će postati lijepa tradicija, a posebno sam sretan što je prvo izdanje održano baš u Virovitičko-podravskoj županiji, što ne čudi, jer naš Savez je aktualni prvak Hrvatske, a u posljednjih pet godina može se pohvaliti s tri prva i dva druga mjesta na državnoj razini – istaknuo je Buneta i rekao kako Lovački savez VPŽ trenutno broji više od 1.400 članova, a broj mladih lovaca u stalnom je porastu.

Turnir je pucnjem simbolično otvorila Andreja, kćer Đure Dečaka, zahvalivši organizatorima i svim lovcima koji su danas pristigli u Bušetinu.

  • Cijeloj obitelji Dečak jako puno znači što se uspomena na oca čuva kako u lovačkim, tako i vojnim krugovima i što je baš na današnji dan, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja, kao i 28. obljetnice Oluje, organiziran Prvi memorijalni kup Đuro Dečak u lovnom streljaštvu. Veliko hvala organizatoru i svim lovcima koji čuvaju sjećanje na oca, sigurna sam da bi i njemu sve ovo puno značilo s obzirom na to da je cijeli svoj život proveo u lovačkim i vojnim krugovima – zaključila je Andreja.

Na 1. memorijalnom kupu u lovnom streljaštvu, u disciplini lovački trap, odnosno gađanju letećih meta (glinenih golubova), nastupila je 21 ekipa sastavljena od tri lovca iz najboljih lovačkih udruga koje predstavljaju sve županijske lovačke saveze i Lovački savez Grada Zagreba.

Virovitičko-podravsku županiju, odnosno Lovački savez VPŽ predstavljala je ekipa LU “Fazan” Špišić Bukovica koja je ujedno i osvojila prvo mjesto. Domaćim lovcima tako je pripala statua pokojnog general-pukovnika Hrvatske vojske izlivena u bronci i pretočena u prestižni pokal, a istu je izradio Robert Jozić, polaznik prve generacije Umjetničke akademije u Splitu. Domaćim lovcima, spomenimo, pripala je i novčana nagrada u iznosu 5.000 eura. Drugo mjesto osvojila je ekipa LD-a “Zec” Vratišinec iz Međimurske županije, a treći su bili članovi Poljičkog lovačkog društva “Mosor” Priko iz Omiša. (www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo, M. Matijević, HLS)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button