Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. kolovoza 2023.

Prvakinja svijeta je došla doma: Veronika Vilk je u Slatinu donijela zlatnu medalju i pojas svjetske juniorske prvakinje kao prva Europljanka kojoj je to uspjelo

Veronika Vilk, juniorska prvakinja svijeta u hrvanju do 69 kilograma, vratila se u Virovitičko-podravsku županiju, u svoju Slatinu, gdje je dočekana kako i dolikuje sjajnoj mladoj sportašici. Nešto manje od dva mjeseca bilo joj je potrebno da nadmaši samu sebe. Nakon što je u lipnju ove godine ostvarila povijesni uspjeh za Hrvatsku u ženskom hrvanju osvojivši zlato na Europskom prvenstvu u Tirani, ovog je puta otišla korak dalje i kući se vratila ponovno sa zlatnom medaljom, koju je osvojila na Svjetskom prvenstvu u Istanbulu. U finalu je, podsjetimo, svladala Indijku Srishti, dok je u polufinalu bila bolje od srpske hrvačice Evelin Ujhelji. Prije toga je deklasirala Bjeloruskinju Fischuk i na bodove Ruskinju Kazminu.

Veliki je uspjeh bilo Veronikino europsko zlato, ali ovo je nešto više o čemu će se još dugo pričati… Na dočeku, koji je upriličen ponovno kod gradske fontane, okupio se velik broj Slatinčanki i Slatinčana, kao i gostiju koji su došli čestitati talentiranoj hrvačici na povijesnom uspjehu za hrvatsko žensko hrvanje.

Čestitke Veroniki, s pozornice, uputili su –  virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, u ime Grada Slatine, pročelnik Stručne službe, Krunoslav Šarabok, predsjednik Hrvačkog kluba Slatina Damir Lovčanin… Uz njih, mnogi su poželjeli stisnuti ruku sjajnoj slatinskoj sportašici. Bili su tu brojni sportaši, kao i potpredsjednik Gradskog vijeća Slatina Igor Fazekaš, direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak, mnogi znani i neznani… Ne smijemo zaboraviti i one koji su velikim dijelom zaslužni za ovaj izniman uspjeh kojim se ponosi cijela Hrvatska, a to su treneri HK Slatina, Borivoje Kocić, Novica Kocić, Mario Petrak, Josip Grahovac i Danijel Kolomaz.

Uslijedilo je fotografiranje, jer su svi htjeli uspomenu s Veronikom. Mlada slatinska hrvačica ovom prigodom svima se zahvalila na podršci i riječima ohrabrenja u borbi za svjetsko zlato koje, kako je i sama rekla, nije očekivala.

  • Doista je nevjerojatno, još nisam svjesna svog uspjeha u Istanbulu. Nakon europskog, nisam očekivala niti vjerovala da mogu osvojiti svjetsko zlato. Iako sam trenirala i ozbiljno se pripremala, smatram da nisam bila fokusirana do kraja, ali dala sam sve od sebe i eto, isplatilo se. U finalnoj borbi sam imala protivnicu iz Indije s kojom se dosad nisam susretala. U borbu sam ušla smireno, hladne glave i na kraju je sve dobro završilo – rekla je u dahu Veronika i zahvalila svima koji su vjerovali u nju.

Inače, mlada Slatinčanka nije samo prva Hrvatica, već i Europljanka koja je ostvarila ovakav uspjeh na svjetskoj razini.

  • Kada se popnete na ono najviše postolje, kada znate da ste na vrhu svijeta, osjećaj je nevjerojatan, teško je to riječima opisati – na rubu suza bila je slatinska hrvačica.

Bio je tu i Ivan Lončarić, Veronikin trener u koprivničkom Hrvačkom klubu Podravka.

  • Ovo je čudesan rezultat, a teško je to dočarati ljudima koji ne prate, možemo to tako reći, ovako male sportove. Ovo je teški atletski sport, jedan od najtežih uopće i ovo je doista veliki uspjeh. Sport je to u kojem se samo broje znoj, suze i muka i to jedino donosi rezultate – naglasio je Lončarić. (www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button