Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. kolovoza 2023.

Izgrađeni zečji nasipi u Novom Gracu za sada uspješno brane mjesto od nabujale Drave: Sve službe su na terenu, čeka se rast vodostaja

Očekivani vodeni val je stigao na područje županije, a vodostaj i dalje raste. Jedna od tri kritične točke kojima prijeti poplava na području Virovitičko-podravske županije je Novi Gradac u općini Gradina. Mjesto su u srijedu obišli načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Marijo Klement u pratnji župana virovitičko-podravskog Igora Androvića i drugih članova Stožera.

  • Na najkritičnijim mjestima u Novom Gracu su izgrađeni zečji nasipi, riječ je o tri lokacije. Za sada nema dojave da ima štete i da voda probija. Od jučer je uvedeno 24-satno dežurstvo koje su uvele Hrvatske vode s ovlaštenom tvrtkom Brana, a u ispomoć je došla i tvrtka Karašica-Vučica. Na kompletnim nasipima se dežura i ekipe su na terenu kao i brojni volonteri – rekao je Marijo Klement i uputio zahvalu svima uključenima u obranu mjesta.
  • Ovdje je bilo aktivno u protekla dva i pol dana, u svakom trenutku pomagalo je između 120 i 150 ljudi. Izgrađen je nasip koji je spreman izdržati 350 cm, sada je na 313. Vjerujem da se ovaj trud isplatio i da će nasip izdržati, no još se ne smijemo opustiti jer nije sve gotovo. Maksimum koji očekujemo je 320 cm, a nadam se da će na tome i stati – rekao je Vučemilović-Jurić te istaknuo kako je Novi Gradac najveće selo na području VPŽ kojemu prijeti Drava.
  • Dakle govorimo i o stambenim objektima i životinjama koje mogu stradati. Nasip okružuje naselje, a prema obećanju Hrvatskih voda na tom mjestu će se podići novi nasip koji treba štititi ovo područje od Drave – rekao je Vučemilović-Jurić i uputio zahvalu cijeloj zajednici, udrugama, tvrtkama i volonterima na pomoći oko obrane mjesta.
  • Nasipi su spremni, sada ih samo održavamo. Za sada su izdržali ovaj vodostaj, a vjerujemo da će i ono što nam još dolazi – rekao je djelatnik tvrtke Brana Antun Brtan koja je uz tvrtku Karašica-Vučica na 24-satnom dežurstvu.

U obranu naselja uključile su se brojne udruge, mještani, volonteri i, naravno, dobrovoljni vatrogasci Gradine, Rušana, Budakovca i Brezovice, iza kojih je nekoliko napornih dana. Svoju nezamjenjivu ulogu posebno su pokazali vatrogasci, i to DVD Gradina koji su u ponedjeljak navečer, nakon cjelodnevnog rada na izgradnji zečjih nasipa, dobili dojavu o požaru u naselju. U pomoć su im priskočili vatrogasci DVD-a Budakovac te su požarište sanirali do 4 sata, da bi se potom već oko 8:30 vratili puniti vreće pijeskom i nakon cjelodnevnog rada ostali dežurati tijekom noći.

  • Iako je naporno, odlično smo koordinirani, ne samo dobrovoljni vatrogasci nego i sve udruge i mještani. Stavili smo se na raspolaganje Hrvatskim vodama i tvrtki Brana te se nadam da ćemo uspjeti zaustaviti prodor vode – rekao je predsjednik DVD-a Gradina Danijel Teri.

Kuća obitelji Šoštar u Novom Gracu prva je na udaru nabujale Drave. Kuća je omeđena velikim zečjim nasipom, do kojega za sada, srećom, voda nije došla jer ju uspješno zaustavlja nasip izgrađen uz samu Dravu. Obitelj se nada da neće doći do najgoreg scenarija, a prema kojem je voda trebala potopiti prizemlje kuće.

  • Ne znamo kako zahvaliti svima onima koji su nam danima pomagali sagraditi nasipe oko kuće i premjestiti namještaj iz prizemlja kako bi ga spasili od eventualne bujice. Situacija je zasad jako dobra, Drava dosad nije probila nasip, iako je najveći vodni val u tijeku. To nam daje nadu da će možda sva voda i do kraja dana ostati pod kontrolom – rekla je Nataša Šoštar, pokazujući sa susjedom Ivankom Šajin razinu vode za koju se procjenjivalo da bi mogla od obale Drave nakon izlijevanja stići i do njihovog doma. (www.icv.hr, foto: Marija Lovrenc, Tin Szabo, Kristijan Toplak)
Share Button