Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. kolovoza 2023.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u VPŽ: Nivo Drave opada, no i dalje treba biti u pripravnosti, izgrađeno je 2.100 metara zečjih nasipa uz 65.000 vreća s pijeskom

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, u četvrtak je održao radni sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima te potom obišao područja Virovitičko-podravske županije na kojima je zabilježen visok vodostaj rijeke Drave.

Kako je istaknuo nakon sastanka, u ovakvim izvanrednim situacijama najvažnija je koordinacija svih službi, a ona je u Virovitičko-podravskoj županiji bila na visokoj razini.

  • U stanju pripremnosti imamo 150 vojnika koji nam brzo mogu doći u pomoć iz Našica i Đakova. Isto tako spremne su i sve snage kojima raspolaže Virovitičko-podravska županija, vatrogastvo i djelatnici Hrvatskih voda. Najvažnije je eventualnu moguću pojavu nestabilnosti nasipa uočiti na vrijeme i reagirati. Situacija je pod kontrolom. Vodostaji su počeli padati. Istina, imamo vršno opterećenje u Virovitičko-podravskoj županiji. Imamo izvanredno stanje i u svakom slučaju ne smije se ništa prepustiti nekom nekontroliranom incidentu i sve snage moraju biti u visokoj fazi budnosti. Ovo je možda drugi vodeni val u povijesti Drave. Za nasipe koji su izgrađeni nakon 1972. ovo će biti prvo probno opterećenje tako visokog vodostaja i pritiska i postoji mogućnost da u nekom dijelu nasipa prije 40-50 godina nisu svi radovi izvedeni na najbolji mogući način. Iz tog razloga potrebna je budnost i žurna reakcija. Kao što ste mogli vidjeti na terenu, izgrađeno je puno protočnih zdenaca, dogradilo se, ojačalo se, ništa se nije prepustilo slučaju, tako da je sve i dalje pod kontrolom – naglasio je Đuroković te istaknuo kako će današnji dan te noć biti svojevrstan vrhunac opterećenja.

Da su sve službe, kao i brojni volonteri napravili odličan posao, istaknuo je i župan Igor Andrović.

  • Situacija u Virovitičko-podravskoj je pod kontrolom zahvaljujući odličnoj koordinaciji svih službi koje su na terenu, od nedjelje i tako svaki dan 24 sata. Prije svega bila je važna pravovremena informacija od strane Hrvatskih voda, gdje smo sazvali Stožer civilne zaštite već 6. kolovoza u nedjelju i taj dan krenuli u slaganje prvih zečjih nasipa. U dosadašnjoj obrani od poplava, od nedjelje do danas, utrošeno je 65.000 vreća s pijeskom koje su raspoređene na 2.100 metara zečjih nasipa. Rijeka Drava prolazi kroz šest općina na području županije, međutim četiri su bile ili još uvijek jesu ugrožene, Križnica u općini Pitomača, Novi Gradac u općini Gradina, Kapinci i Vaška u općini Sopje, a po najnovijim saznanjima, voda se izlila i na području Ilmin Dvora u općini Čađavica. U akciju se uključilo dvije stotine vatrogasaca, mještani svih tih mjesta, volonteri, članovi sportskih i lovačkih društava, znani i neznani, te je situacija konstantno pod kontrolom. Hvala svima koji su sudjelovali u spašavanju našeg područja od većih šteta – rekao je župan Andrović.

Sastanku su nazočili i direktor VGO-a Osijek Hrvatskih voda Željko Kovačević, načelnik Stožera civilne zaštite VPŽ i zamjenik župana Marijo Klement, član Stožera i županijski pročelnik Bojan Mijok… Sudionici sastanka potom su obišli područje kod Križničkog mosta na rijeci Dravi, Novi Gradac, nasip kod Vaške i Vrbovku. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button