Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. kolovoza 2023.

Kreću radovi: Za devet mjeseci “rodit” će se novo rodilište OB Virovitica, gdje će rodilje imati vlastitu kupaonicu, televizor u sobi, na odjelu će biti moguće učiniti hitni carski rez

Rodilište virovitičke Opće bolnice postaje veliko gradilište. Nakon pripremnih koji su krenuli, krenut će i radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Odjela za ginekologiju i porodništvo, vrijedni ukupno 1.381.831,56 eura, kojim će ovaj dio bolnice dobiti novo lice. Pripremni radovi već su završeni – kreveti i oprema s dosadašnjeg rodilišta premješteni su na moderan Odjel ginekologije, a koji će “privremeno rodilište” ostati do svibnja iduće godine, za kada se očekuje završetak radova.

Radove izvodi tvrtka Gradba d.o.o., a ugovor su prošlog tjedna potpisali ravnatelj bolnice Dinko Blažević i Goran Bardić iz Gradbe, u nazočnosti župana Igora Androvića, predsjednice Upravnog vijeća Opće bolnice Virovitica Jasne Abramović i voditelja Odjela, dr. Jadranka Šegregura, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo.

  • Riječ je o hvalevrijednoj investiciji na koju smo čekali više od dvadeset godina, budući da je taj Odjel zaista vapio za obnovom. Odjel će na istoj lokaciji dobiti novo lice i osigurati bolje i kvalitetnije uvjete boravka našim trudnicama, odnosno majkama i novorođenčadi, a djelatnicima bolje uvjete rada – istaknuo je ravnatelj Blažević. Naglašava kako bi radovi trebali biti završeni u roku od 9 mjeseci, odnosno u svibnju iduće godine te da su za njih sredstva osigurana iz državne blagajne, kao i iz decentraliziranih sredstava Ministarstva zdravstva.

Da su trajna briga i skrb o zdravlju stanovnika Virovitičko-podravske županije prioritet na kojem godinama rade, istaknuo je župan Igor Andrović, rekavši kako je rekonstrukcija rodilišta samo nastavak ulaganja u bolji standard za pacijente, ali i medicinski kadar.

  • Krećemo u rekonstrukciju i adaptaciju rodilišta Opće bolnice Virovitica, prvenstveno kako bismo stvorili bolje uvjete i za našu djecu, njihove majke, roditelje, ali i stvorili bolje uvjete za rad naših liječnika. Bit će to moderno rodilište po najvišim standardima. Simbolično, upravo za devet mjeseci, imat ćemo novoobnovljeno rodilište i tome se posebno veselimo – istaknuo je župan Igor Andrović.

A što će se to raditi na obnovi: demontažu postojećih podnih i zidnih obloga; rušenje pregradnih zidova i probijanje novih otvora; izrada novih pregradnih zidova prema zahtjevima budućih korisnika odjela; demontažu postojeće unutarnje i vanjske stolarije te ugradnje nove unutarnje i vanjske stolarije; postavljanje novih podnih i zidnih obloga; kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže; kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija; rekonstrukcija grijanja i hlađenja odjela te izvedba ventilacije odjela; rekonstrukcija sustava medicinskih plinova (kisik, zrak, vacuum, dušični oksidul).

Pacijentice koje su rodile u Virovitici sigurno se dobro sjećaju svog boravka na rodilištu: tri rađaonska boksa, prepoznatljiva zelena boja, trokrevetne i dvokrevetne sobe koje su dijelile jedan sanitarni čvor. Jednokrevetne sobe s vlastitim sanitarnim čvorom, njih tri, bile su korištene za pacijentice nakon carskog reza. Na odjelu su bile prostorije koje su služile za ljekarnu i neonatološke preglede, odnosno boks u kojem je liječnik pedijatar pregledavao novorođenčad.

Bila je ondje i soba za glavnu sestru, povezana sa sestrinskim sobama, garderoba i nekadašnja dežurna soba, koja je služila za presvlačenje rodilja koje su se s novorođenčadi vraćale kući. Ta dežurna soba za vrijeme COVIDA-19 bila je prenamijenjena za izolaciju.

Podsjećamo, na Odjelu radi pet specijalista ginekologije i opstetricije, od kojih su dvojica subspecijalisti fetalne medicine i opstetricije te jedan subspecijalist onkologije. Za iduću godinu planirana je i jedna specijalizacija iz onkologije te jedna iz fetalne medicine i opstetricije, uz tri specijalizanta koje bolnica očekuje na Odjelu po završetku specijalizacije.

Kada svima završi specijalizacija, Odjel će imati sav potreban kadar na usluzi pacijenticama:  sedam specijalista, objašnjava voditelj Odjela dr. Jadranko Šegregur. S pacijenticama danas rade i tri prvostupnice sestrinstva, jedna prvostupnica primaljstva, 16 primalja i 6 medicinskih sestara, a trudnice i majke na Odjel dolaze s područja cijele Virovitičko-podravske županije, pa i šire.

Dr. Šegregur objašnjava i kako su u samo dva dana uspješno preselili to “staro” rodilište na moderan Odjel ginekologije, pa usluga pacijenticama i najmlađim pacijentima nije došla u pitanje.

  • Prve tri prostorije na Odjelu ginekologije iskoristili smo za pripremu pacijentica, tamo je i ultrazvuk s dva porođajna boksa. Boravak i kuhinju smo preuredili u neonatološki boks za preglede, a dio kuhinje u prostor za kupanje i presvlačenje novorođenčadi. Što se samih soba tiče, poštovali smo ugovor s HZZO-om i dio ginekologije pretvorili u prostor za rodilje. Osigurano je 13 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, sa sanitarnim čvorom. Rodilje su tako odvojene od drugih pacijentica koje se nalaze na ovom odjelu. Moram reći kako sve sjajno funkcionira – kazao je dr. Jadranko Šegregur.

Stari uvjeti odlaze u povijest, no što čeka rodilje od svibnja iduće godine? Moderan prostor, odgovara dr. Šegregur, koji zadovoljno najavljuje da će svaka soba imati ne samo svoju kupaonicu, odnosno, sanitarni čvor, već i televizor te internet.

  • Na odjelu će biti šest soba; tri dvokrevetne, sedam će biti jednokrevetnih soba, a uredit će se i soba koja će biti u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Predvidjeli smo dva porođajna boksa, uz operacijsku salu u kojoj će se u hitnim slučajevima raditi carski rezovi. Radi se i nova garderoba, kao i soba za dežurnog liječnika. Odjel će imati ljekarnu, kao i sobu za pedijatra, a novost je ta da neće postojati poseban prostor za kupanje novorođenčadi, budući da će svaka soba rodilje imati kadicu. Cilj je omogućiti majkama da, uz pomoć sestara, kupaju novorođenče i dobiju iz prve ruke korisne savjete o njezi, držanju, previjanju te dojenju – ističe dr. Šegregur.

Virovitičko rodilište se može pohvaliti suvremenom opremom zahvaljujući kojoj liječnici i medicinske sestre mogu pravovremeno pružiti kvalitetnu uslugu majci, ali i novorođenčetu. Od novih CTG aparata, monitora, aspiratora, bolesničkih kreveta i porođajnih kreveta, reanimacijskih krevetića…Dio suvremenih uređaja stigao je u nepunih godinu dana, pa će za „novo“ rodilište biti potrebno nabaviti namještaj, krevetiće za novorođenčad, dva nova uređaja te operacijski i porođajni stol.

  • Neke uređaje koje mi danas koristimo u Virovitici imaju uglavnom veće klinike, pa nam od opreme zasad treba još transportni ultrazvuk, novi reanimacijski neonatološki stol i anesteziološki aparat (za potrebe carskog reza) i time bismo kao Odjel bili u potpunosti opremljeni. Jedan od važnijih uređaja koji je bolnica nedavno dobila je video kolposkop, a koji će liječnicima značajno pomoći u ranom otkrivanju raka vrata maternice i kroz Nacionalni program Ministarstva zdravstva, a koji će se također provoditi na Odjelu – napominje dr. Šegregur.

Doznajemo kako već idućeg tjedna počinju grubi radovi na starom odjelu. Ruše se zidovi, uklanjaju prozori i vrata… Na uobičajenom mjestu u narednim mjesecima tako će se umjesto prvog plača čuti udarci čekića i udarnih bušilica, a novorođenčad na svijet dolaziti u modernim prostorima ginekologije. Budući da će dio radova biti bučan, bolnica koristi ovu priliku i kako bi, kaže ravnatelj, sve pacijente zamolila za razumijevanje u tom periodu. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Marija Lovrenc)

Share Button