Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. kolovoza 2023.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, predstavljen je reprint knjige Ferde pl. Šišića „Virovitička županija u prošlosti“ koja je tiskana 1896. godine

Povodom Dana Virovitičko-podravske županije, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, predstavljen je reprint knjige Ferde pl. Šišića – „Virovitička županija u prošlosti“ koja je tiskana 1896. godine. Predstavljanju ove vrijedne knjige, između ostalih, nazočila je ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin…

Nazočne je na početku pozdravio ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz. Knjigu urednički potpisuju Ivan Horvat i Robert Fritz, a o predstavio ju je Vlatko Smiljanić.

Prošlo je trideset godina od osnutka Virovitičko-podravske županije i ova vrijedna obljetnica prilika je da se dostojno obilježi. U promišljanju o sadržaju aktivnosti ovogodišnjeg Dana županije posebno mjesto je zauzela ideja o reprintu knjige Ferde pl. Šišića „Virovitička županija u prošlosti“ tiskana 1896. godine. Ideja je potekla od ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici Roberta Fritza koji je pripremio digitalizirano izdanje ove knjige čiji se pokoji rijetki primjerci mogu naći u nekom od antikvarijata ili u zbirkama starih knjiga neke od bibliotekarskih ustanova, a malo se županija može podičiti s ovakvim sveobuhvatnim izdanjem u kojem je sabrana sva povijest stare Virovitičke županije datirana još u 13. stoljeću – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Autor, punim imenom Ferdinand Maksimilijan pl Šišić nestor je hrvatske historiografije, čiji je znanstveni interes prvenstveno usmjeren na proučavanje hrvatske povijest ranog i razvijenog srednjeg vijeka. Autor je brojnih znanstvenih djela o povijesti Hrvatske,ali i arhivarski znalac koji je skupio vrijednu zbirku istražujući arhive od Pešte do Beča ali i francuskih , čeških, slovačkih talijanskih i brojnih drugih arhiva.
Ovaj rođeni Vinkovčanin tako je napisao vjerojatno najopsežniju povijest Virovitičke županije,ali i područja ovog dijela Hrvatske još od rimskog razdoblja, dajući pregled događaja, osoba i krajeva koji su činili tadašnju virovitičku županiju.

Iz ove knjige tako možemo iščitati povijesne okolnosti nastanka županije, sve promjene nastale ratnim djelovanjem i osvajanjima ovog područja od strane Osmanlija počevši od 16. stoljeća, pa sve do oslobođenja Slavonije 1687. godine. Posebno su zanimljivi oni dijelovi knjige koji govore u obnovi slavonskih županija 1745. godine. Tako u njoj možete naći tko je sve bio župan virovitičke županije počevši od prvog Ljudevita Patačića de Zajezde pa do onog posljednjeg iz 1929. godine, dr. Ante Perkovića. Naći ćete tako u ovom popisu i imena poput biskupa Josipa Jurja Štrosmajera, Teodora pl. Pejačevića i imena brojnih drugih uglednika tadašnjeg političkog života Hrvatske. Ovo hvalevrijedno djelo hrvatske povijesne znanosti postaje danas, u eri sveopće digitalizacije i informatizacije, dostupno svakom tko želi znati nešto više o svojoj zavičajnoj i nacionalnoj povijesti. Oni koji su ga pregledali, toplo ga preporučuju svim znatiželjnima. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button