Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. kolovoza 2023.

Osnovana Bibliobusna služba Virovitičko-podravske županije koja će obilaziti 13 općina i 25 naselja u VPŽ, voditeljica će joj biti Elena Vampovac

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Robert Fritz, uz nazočnost, između ostalih, ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, potpisali su ugovor o sufinanciranju Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije. Njime će Virovitičko-podravska županija u idućih pet godina sufinancirati ustroj i rad Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije, a voditeljica će joj biti Elena Vampovac.

Bibliobusna služba Virovitičko-podravske županije, tako će postati dio mreže koja u Hrvatskoj obuhvaća 12 županija sa 16 bibliobusa. Mreža je to sa više od 600 bibliobusnih stajališta u RH.

  • Pokretne knjižnice u Hrvatskoj predstavljaju iznimno važan i uistinu nezamjenjiv dio knjižnične usluge u područjima gdje nije moguće organizirati druge oblike knjižnice. Pokretne knjižnice imaju veliko značenje u obrazovno-kulturnom razvoju i tako pridonose podizanju kvalitete života korisnika, osobito u ruralnim područjima s relativno slabom naseljenošću. Hrvatske pokretne knjižnice po sadržaju, načinu i kvaliteti pružanja usluga uspješno prate europske i svjetske trendove, pokretne knjižnice u svijetu, pa tako i kod nas, sve se više  obraćaju različitim ranjivim kategorijama korisnika: djeci, starijima, teže pokretnim osobama i osobama s invaliditetom, štićenicima domova za starije i nemoćne osobe, osobama kazneno-popravnih ustanova, pružajući im tako osim knjižničnih i vrlo važne socijalne usluge – naglasila je Silvija Perić, voditeljica Županijske matične razvojne službe Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Pokretna knjižnica Virovitičko-podravske županije, imat će, za sada,  38 stajališta te će obilaziti stajališta na području 13 općina i 25 naselja i to svaka dva tjedna.

  • Pri planiranju samih stajališta, dogovarali smo se s načelnicima općina, ravnateljima vrtića, škola i raznim aktivnim udrugama. Ovim putem vam se zahvaljujem na dobrodošlici i pozitivnom odazivu. Želimo obuhvatiti sve stanovnike naše Županije, i male i velike i mlade i one malo starije. Ovim činom, potpisivanjem ugovora između Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i Virovitičko-podravske županije naša služba je službeno osnovana, čestitam i želim uspješnu suradnju i puno uspješnih kilometara – zaključila je Silvija Perić. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button