Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. rujna 2023.

Fotogalerija: Pogledajte atmosferu prvog dana Srednjovjekovnog viteškog turnira u Slatinskom Drenovcu, spektakl se nastavlja i u nedjelju

Na prepunoj drenovačkoj livadi, uz mnoštvo vrhunskih sadržaja, u subotu je održan “prvi dan” velikog povijesnog spektakla – Srednjovjekovnog viteškog turnira u organizaciji Reda vitezova Ružice grada, Turističke zajednice Vrata Papuka, Općine Čačinci i Hrvatskih šuma, a podršku je svojim dolaskom, ovoj manifestaciji, dao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Ova manifestacija u prošlost je vratila sve generacije, a posebno su u njoj uživali oni najmlađi. Imali su priliku i sami sudjelovati u viteškim igrama.

  • Priredili smo im pravu vitešku pripremu za boj, a onda su krenuli u žestoku borbu protiv negativaca koju uništavaju šumu i prirodu oko Slatinskog Drenovca i Jankovca, a utjelovili su ih naši vitezovi. Djeca su naravno pobijedila, a ono što nam je bio cilj je da pokažemo djeci da i oni kao i vitezovi u životu moraju biti pošteni, dobri, odgovorni, hrabri i nikada ne smiju odustati – rekao je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić koji je i vodio igre za djecu.

A onda nešto posebno, neviđeno, spektakularno i jedinstveno. Slovačka srednjovjekovna skupina Agentura Hector predstavila je viteške discipline i borbe na konjima. Pet disciplina i nevjerojatna spretnost, uvježbanost jahača i konja izmamile su ogroman i stalan pljesak, a posebno u posljednjoj disciplini borbe vitezova na konjima s kopljima.

Na kraju mimohod jahača i konja pored publike i poziv da sutra dođu u još većem broju jer ova skupina od 15.00 sati priprema nove viteške vratolomije na konjima.

Uslijedilo je potom nastup sjajnih srednjovjekovnih plesačica skupine Kontea iz Konjščine koje su na vrhunski način prikazale srednjovjekovne plesove i način zabave. U pauzi svakog događaja mnoštvo posjetitelja se družilo s vitezovima, isprobavalo opremu, a najmlađi su na viteškom sajmu mogli kupiti dječju vitešku opremu, štitove i mačeve uz zvuke srednjovjekovne glazbe i ponudu srednjovjekovnih jela.

I onda vrhunac dana i večeri, prvo mimohod svih skupina i postrojavanje te otvaranje turnira koje je odradio načelnik općine Čačinci i ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

  • Već desetu godinu organiziramo ovu prekrasnu manifestaciju na području Parka, a po prvi puta ovdje na ovoj našoj lijepoj livadi uz potok u Slatinskom Drenovcu. Vjerujem da smo ovdje svi mi zajedno koji su organizirali ovaj događaj, zaista priredili spektakl. Ovo jedna od najvažnijih manifestacija koji doprinosi promociji i većoj posjećenosti Parka i evo kroz sve ove godine smo i uz ovaj događaj pokazali kako smo vodeća turistička kontinentalna destinacija po pitanju broja posjeta. Hvala vam svim što ste danas došli i očekujemo vas sutra u još većem broju, a svima sudionicima od srca hvala na svim sadržajima koje su odradili besprijekorno – rekao je Jurenac, a potom se prvi vitez drenovačke srednjovjekovne priče Vlado Grgić zahvalio braći vitezovima te najavio noćnu bitku za jankovačku utvrdu Klak.

Bitka je bila temeljena na povijesnim činjenicama, a pratila je scenarij u sklopu kojega se oko utvrde odvijala zabava na kojoj su plesale dvorske dame koje su utjelovile plesačice Kontee. Potom su došli Turci, oteli ih i odveli u svoj harem. Kršćani i Hrvatska vojska kreću u okršaj s Turcima, no Osmanlije pojačane topovima ipak dobivaju prvu bitku.

  • Ovo nije kraj, ovo je zapravo tek početak. Turci su dobili bitku, ali ne i rat, sutra ih čeka velika osveta jer mi Hrvati i kršćani nikada ne odustajemo, ne damo svoje nikada i nikome. Turci čekamo vas sutra i čuvajte se – poručio je vođa Hrvata i kršćana Vlado Grgić te tako pozvao posjetitelje da dođu i sutra u 17 sati na konačni okršaj i dnevnu bitku za utvrdu Klak.

U nedjelju i drugi dan na livadi u Slatinskom Drenovcu, Viteški tabori svoja vrata otvaraju u 11.00 sati, u 13.00 sati je na programu nastup viteških skupina, u 14.00 je demonstracija viteškog oružja, pola sata kasnija mala škola mačevanja, u 15.00 sati su na programu ponovno maestralni vitezovi na konjima, u 16.00 sati zaplesat će plesne skupine i u 17.00 vrhunac dana i turnira – dnevna bitka za utvrdu Klak. (www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Vladimir Grgurić)

Share Button