Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. rujna 2023.

Odlična vijest za Udrugu “Jaglac” Orahovica: Nakon 12 godina čekanja ušla u Mrežu pružatelja socijalnih usluga

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica, održala je redovnu godišnju izvještajnu skupštinu koju je otvorila predsjednica Đurđa Šimatović i na samom početku članovima, roditeljima i gostima prenijela lijepu vijest kako je potpisala Ugovor o ulasku udruge u Mrežu pružatelja socijalnih usluga.

  • Ovu vijest i ulazak u Mrežu pružatelja socijalnih usluga čekamo punih 12 godina i konačno smo i to dočekali. To znači da nam je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ugovorno dodijelilo do 25 korisnika i to 425 eura po korisniku mjesečno, a za našu udrugu to konačno znači sigurnost da će naši korisnici poludnevnog boravka bez prekida moći imati tu uslugu. Ovo je nešto stalno, nešto za što se više ne moramo javljati na natječaje i čime i naše djelatnike u poludnevnom boravku možemo primiti u stalni radni odnos. Prije svega, ovo je važno za naše korisnike koji se više nego ugodno osjećaju u poludnevnom boravku. Imamo i više od 25 korisnika, ukupno 35 i bez obzira što 25 ulazi u Mrežu, dalje će dolaziti i preostalih 10, a to ćemo financirati iz našeg trogodišnjeg programa. Ono što je najvažnije, ovim ugovorom će naše područje biti kompletno pokriveno uslugom poludnevnog boravka i našoj sreći nema kraja – rekla je Šimatović.

Pozdravila je potom sve članove udruge te goste – gradonačelnika Orahovice Sašu Ristera, dugogodišnju predstojnicu CSS-a Orahovica Ivanku Kufner, predsjednicu Udruge osoba s invaliditetom Orahovica Mariju Macanić te sve roditelje korisnika Jaglaca.

U nastavku skupštine tajnik udruge Robert Terfaloga predstavio je Zakon o osobnoj asistenciji po kojem će biti napravljen ovaj tip usluge Jaglaca u budućnosti, a potom je voditeljica programskih aktivnosti Lidija Stojković prezentirala izvješće o radu udruge u 2022. godini.

  • Provodili smo niz projekata i to EU projekt “Moj asistent IV”, treću godinu za redom projekt “Jaglac moj drugi dom”, EU projekte “Nauči me i uspjet ću” i “Učim, radim, pomažem”, kao i europski projekt “Društveno poduzetništvo”. Imali smo zaposleno 34 osobe od čega 26 žena i pet muškaraca, od toga tri osobe s invaliditetom. Trideset osoba je radilo na određeno, a četiri na neodređeno vrijeme. Hvala svim institucijama i tvrtkama koje su nam pomagale, hvala medijima na odličnom izvještavanju, veliko hvala našim predivnim volonterima koji su nam veliki oslonac i hvala svima koji su na bilo koji način pomogli radu Udruge Jaglac – rekla je Stojković.

Predsjednica Šimatović zatim je predstavila financijsko izvješće, dok su nastavku predstavljeni plan i financijski plan udruge za tekuću godinu i dijelom za 2024. kao i strateški plan za naredne dvije godine. Sva izvješća i planove skupština je potvrdila jednoglasno, kao i odluku o reinvestiranju dobiti ostvarene obavljanjem gospodarske djelatnosti udruge, točnije krojačke radionice, od čega će sredstva biti usmjerena za nove projekte udruge.

Na kraju se nazočnima obratio orahovački gradonačelnik Saša Rister pohvalivši rad i napor udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama i s invaliditetom.

  • Sve ono što radi Udruga Jaglac i ljudi koji rade u njoj za osobe u potrebi je doista predivno i veliko i ja vam na tome čestitam i prije svega zahvaljujem. Prošli smo na sreću vrijeme bez javnih poziva i natječaja, sada se polako sve raspisuje i vjerujem kako za sve nas dolazi bolje vrijeme i da ćete i vi uspjeti aplicirati na sve one projekte koje ste zamislili. Grad Orahovica i ja osobno vam se potpuno stavljamo na raspolaganje za sve što trebate i da pokušamo dogovoriti sa svim općinama s kojima još nemate izravno financiranje da i oni to učine jer vi to itekako zaslužujete. Želim vam puno sreće i uspjeha iako poznavajući vaš izuzetno vrijedni tim, siguran sam da ćete i u narednom razdoblju puno toga napraviti – zaključio je Rister. (www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)
Share Button