Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. rujna 2023.

Priopćenje za javnost Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije

Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Obilježava se od 2004. godine u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda  teško ozlijeđena.

Ovo je dan kada nastojimo povećati svjesnost javnosti  o teškim posljedicama nasilja nad ženama i potaknuti razmišljanje što još moramo učiniti da spriječimo nasilje. Napravljeni su pozitivni pomaci no ne dovoljni jer još uvijek je nasilje nad ženama u porastu.

Nasilje nad ženama prepoznato je kao rodno-utemeljeno nasilje i  važan javnozdravstveni problem. Možemo reći da je od 2018 godine i stupanja na snagu Istanbulske konvencije do danas   u Hrvatskoj  postignut određeni napredak u dijelu zakonodavnih promjena, zaštite i prava žrtava nasilja.

Najava novih zakonskih promjena u četiri zakona,uvođenje novog kaznenog djela za ubojstvo žena , povećanje zakonskih kazni za silovanje i dr. daju nam nadu  da je dugogodišnji rad i nastojanje svih uključenih u borbu protiv nasilja krenuo  pravcem u kojemu se nasilje nad ženama neće tretirati kao izdvojeni incidenti i da će kazne biti strože i odvraćajuće.

Obitelj bi trebala biti najsigurnije okruženje za svakog njenog člana , što kada to nije tako?  Prijavite nasilje na 192 i pružite podršku žrtvi.

Promjenom naše svijesti o važnosti zaštite žrtve i osude nasilnika možemo učiniti punu  kako bi svijet u kojem živimo bio pravedniji  za život svih nas. (Povjerenstvo za za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije)

Share Button