Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. rujna 2023.

Kulturno-umjetničko društvo “Zdenac” tradicionalnom manifestacijom “Zdenački susreti” proslavilo 45 godina postojanja i rada

U Kino sali Općine Zdenci bilo je u nedjelju svečano, veselo i razigrano. Kulturno-umjetničko društvo “Zdenac” obilježilo je 45 godina svog uspješnog i marljivog rada tradicionalnom, 28. po redu manifestacijom “Zdenački susreti”. Manifestaciji su nazočili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić, predsjednik Općinskog vijeća Jurica Kiris te mnoštvo predstavnika braniteljskih i ostalih civilnih udruga.

Stariji članovi društva prisjetili su se prvih dana nastajanja KUD-a pa su tako istaknuli kako je društvo osnovano u listopadu 1978. godine na poticaj tadašnje mjesne zajednice iako je folklora u Zdencima bilo i prije, jer je u ožujku iste godine skupina mladih krenula s probama i nazvala se “Seljačka sloga”. Ipak, na osnivačkoj skupštini društvo je dobilo svoje prvo službeno ime “Tom Karapetrić Majski”. Pjevački zbor je od kasnih osamdesetih do devedesetih predstavljao i održavao rad KUD-a, a 1992. društvo dobiva i današnje ime KUD “Zdenac” i bilo je jedino društvo koje je aktivno djelovalo na širem orahovačkom i slatinskom području u vrijeme Domovinskog rata. Početkom 2000. ponovno je s radom krenula folklorna skupina koju je od 2006. posebno oplemenio svojim dolaskom koreograf Ivan Ivanković.

U uvodu manifestacije, KUD slavljenik je uručio zahvalnice zaslužnima za uspješan rad društva, a potom je nazočne pozdravio načelnik Tomislav Durmić.

  • Općina Zdenci itekako je poznata po svom društvu dugi niz godina koje marljivo čuva narodnu baštinu našeg kraja i veliki su promotor općine. Od srca im se stoga zahvaljujem što neumorno čuvaju onaj naš istinski slavonski duh, narodne običaje i ne daju da ona lijepa stara Slavonija padne u zaborav. Općina će uvijek biti velika potpora njihovom radu jer znamo koliko naš kraj ima bogatstvo kulturne baštine – rekao je Durmić.

Kako su rekli domaćini, posebna im je čast bila što je njihovu svečanost uveličao župan Igor Andrović koji je naglasio kako mu je veliko zadovoljstvo biti na ovako velikom jubileju.

  • Kulturna baština je doista ogromno bogatstvo cijele Slavonije, pa tako i naše županije koja je itekako ponosna na svako svoje kulturno-umjetničko društvo. KUD Zdenac ima veliku tradiciju, 45 godina marljivog i predanog rada je za svaku pohvalu i vjerujem kako će ovi vrijedni ljudi nastaviti istim žarom čuvati baštinu svoga kraja i promovirati ju na najbolji mogući način – rekao je Andrović.

Krenulo je potom tipično slavonski uz tamburicu, narodnu nošnju i veselu pjesmu, a predstavili su se KUD “Graničar” Okrugljača, KUD “Orljava” Pleternica, HKD “Podgoračani” Podgorač, KUD “Matica Slovačka” Zokov Gaj, a kao posebni gosti na kraju, priču o srednjem vijeku i životu vitezova ispričali su i prikazali članovi Reda vitezova Ružice grada Orahovica dok je na ulazu u zgradu kina izložbu ručnih radova pripremila Udruga “Rukotvorine” Zdenci.

Proslava je završena u Domu kulture zajedničkom zabavom svih sudionika uz tamburicu, kola i veselje. Posebnu nagradu primio je koreograf Ivan Ivanković za punih 17 godina rada u društvu.

  • Što reći na kraju nego da mi je srce prepuno što smo na lijep i dostojanstven način uz naše prijatelje proslavili naš veliki jubilej. Hvala svima koji su došli, našim prijateljima KUD-ovcima, županu, načelniku i predsjedniku vijeća, vitezovima, udrugama i Zdenčanima koji su bili uz nas. Uz ovakvu podršku načelnika i župana sigurno idemo dalje, punog slavonskog srca – zaključio je Ivanković. (www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button