Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. listopada 2023.

Projekt od 400 milijuna eura: Hrvatska kreće u proizvodnju struje iz geotermalnih izvora, jedan izvor nalazi se na području Virovitičko-podravske županije

Vlada je napravila prvi korak prema iskorištavanju geotermalnih izvora za proizvodnju električne energije. Ministarstvo gospodarstva izdalo je, doznali smo, dozvole za istraživanje geotermalnih voda na pet lokacija i sklapa ugovore s tri kompanije zainteresirane za proizvodnju struje iz ovih obnovljivih izvora – s Inom, IGeoPen d.o.o. iza kojega je društvo iz Ujedinjenog Kraljevstva te Viola Energy Generation d.o.o. iza kojega je društvo iz Turske, piše Jutarnji list.

Potvrde li istraživanja koja će provesti da je geotermalni potencijal na području Dravske potoline (potoline ili depresije su udubljenja na površini Zemlje ispod razine mora) pogodan za proizvodnju električne energije, Hrvatska može dobiti više od 600.000 MWh obnovljive električne energije godišnje, a ukupna vrijednost projekta premašuje 400 milijuna eura.

Agencija za ugljikovodike je s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja od 28. prosinca 2022. do 1. lipnja 2023. provela nadmetanje za šest istražnih prostora geotermalnih voda. Riječ je o prostorima Leščan, Međimurje 5, Kotoriba, Pčelić u Virovitičko-podravskoj županiji, Sječe i Ferdinandovac-1. Ministarstvo gospodarstva nositelj je cijeloga projekta, a Agencija za ugljikovodike je kao operativno tijelo provela natječaje. Više možete vidjeti OVDJE (jutarnji.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button