Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. listopada 2023.

Kazalište Virovitica: Prvom samostalnom profesionalnom predstavom Sare Lustig, “Bajka sva od šećera”, započinje nova kazališna sezona

Ona isijava radost, a to što joj prezime na njemačkom jeziku znači “veseo” simpatična je slučajnost. Ona je Sara Lustig. Rođena u Osijeku 10. rujna 1989. godine, Sara se glumom počela baviti još kao osnovnoškolka.

Zahvaljujući kombinaciji prirodnog talenta i razvijanju glumačke vještine s 14 godina je osvojila nagradu za najbolju glumicu u kratkom filmu “Duhovi iz Australije”, emisije OTOKAR Hrvatske radiotelevizije. Nakon završene Opće gimnazije, u rodnom gradu je 2010. godine upisala Umjetničku akademiju, smjer “Gluma i lutkarstvo”. Tijekom studija odigrala je velik broj fantastičnih uloga, Marca u komediji “Art” Jasmine Reze (pod mentorstvom Roberta Raponje), Evu u drami “Vučjak” Miroslava Krleže (pod mentorstvom Zlatka Svibena), Prosca u drami “Giga Barićeva” Milana Begovića (pod mentorstvom Zlatka Svibena), Alisu u predstavi “Alisa u zemlji čudesa” redatelja Ognjena Petkovića, Ženu u predstavi “Dok nas smrt ne rastavi” redatelja Dalibora Jurišića, Balerinu u predstavi “Mater mu jebem, tko je počeo prvi” redatelja Angelča Illievskog…

Ulogom Majke u predstavi “Duga” Dinka Šimunovića, Sara je 2016. godine magistrirala lutkarstvo. Također, ansambl predstave je na 48. PIF-u (Međunarodnom festivalu kazališta lutaka) osvojio čak četiri nagrade. Iste godine, kao glumica u predstavi “Kralj Ubu” u režiji Samo Streleca predstavila se virovitičkoj publici.

Glumila je i u predstavi “Kaštanka”, koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar nastaloj prema kratkoj priči A. P. Čehova, a koju je režirala Vjera Vidov. Uloga istoimenog lika oduševila je publiku i kritiku te Sari donijela čak osam nagrada za ulogu i animaciju. Za ulogu Kaštanke je 2018. godine i nominirana za prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade.

Sa željom za daljnjim usavršavanjem, ova mlada glumica 2021. godine upisuje magisterij “Lutkarska režija” pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Pod mentorstvom Tamare Kučinović s ispitom trećeg semestra osvaja nagradu za cjelovit lutkarski izraz na 12. Bugojanskom lutkarskom bijenalu.

U ovu subotu, 7. listopada, sedam godina nakon glumačkog debija, virovitičkoj publici će se predstaviti u jednoj novoj ulozi, onoj režiserskoj, i to prvoj profesionalnoj samostalnoj. Osim što će njome oduševiti gledatelje, Sara će predstavom “Bajka sva od šećera” uspješno završiti diplomski studij lutkarske režije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Predstava koja počinje u 18.00 sati, je nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, a “Bajka sva od šećera” priča je o jednoj Crvenkapici, jednoj Baki i jednom neobičnom Vuku koji voli djecu, a još više voli slatkiše i kolače. Pa tko bi, uostalom, pokraj čokoladne torte i htio pojesti Baku?

Kroz jednu od najpoznatijih bajki braće Grimm govori se o važnosti negativaca u bajkama i što oni nose kroz priču. Može li Crvenkapica uopće postojati bez Zločestog Vuka pogledajte ove subote. (www.icv.hr, Kazalište Virovitica)

Share Button