Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. listopada 2023.

Fotogalerija: Uz više od 200 sudionika, uz pjesmu, ples i sportske igre, u Virovitici je obilježen Međunarodni dan starijih osoba

U organizaciji Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije na prostoru šetnice ispred Gimnazije Petra Preradovića ili perivoja grofa Pejačevića u Virovitici, održana je središnja županijska proslava Međunarodnog dana starijih osoba.

Na okupu se je našlo više od 200 umirovljenika iz petnaestak umirovljeničkih Udruga, te korisnici Dnevnog boravka Crvenog križa iz Virovitice i članovi Udruge „Živim život“.

U ime pokrovitelja Virovitičko-podravske županije susretu osoba treće životne dobi nazočili su – župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, županijski pročelnici Jasna Abramović i Ivan Horvat, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, predsjednik Matice umirovljeničkih udruga VPŽ Antun Han, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz, v.d. ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Nikola Slavić, tajnica Sportske zajednice VPŽ Dora Međimorec, tajnik Sportske zajednice grada Virovitice Tihomir Majstorović, te članovi Društva za sport i rekreaciju Podgorje…

Na početku je sve pozdravio predsjednik Matice umirovljeničkih udruga VPŽ Antun Han, te zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, dok je prigodnim riječima sportsko-rekreativna natjecanja otvorio župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

  • I ove smo godine pokrovitelji susreta umirovljenika u sklopu Međunarodnog dana starijih osoba. Ovo je prilika za druženje, upoznavanje novih prijatelja i druženje sa starima, te prilika uživati u plesu, pjesmi i sportu, te pokazivanju svojih umijeća. Mogu im samo zahvaliti za sve što su ostavili mlađim generacijama u nasljeđe. Izuzetno sam ponosan na udruge, na Maticu umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije i na sve članove jer su neki od njih sigurno aktivniji od ostalih “mlađih” udruga – istaknuo je tom prilikom između ostalog župan Igor Andrović

U bogatom kulturno-zabavnom programu nastupila je folklorna skupina Matice umirovljeničkih udruga VPŽ, pjesnici-umirovljenici Borislav Radanović iz Slatine i Anton Toni Juran iz Suhopolja, glazbenici Tomislav Lucić i Kruno Vargović, dok je prigodnu tjelovježbu za zagrijavanje vodila Katica Kovačević, a cjelokupan program Trpimir Markotić.

Istodobno su brojni umirovljenici iskoristili prigodu da kod osoblja Doma zdravlja VPŽ provjere krvni tlak, kao i šećer u krvi, dok se je pokrovitelj VPŽ, pobrinuo za kroasane, kolače, voće, vodu,…

Tijekom gotovo trosatnog druženja održana su i nadmetanja u nekim starim igrama – bacanju potkove, bacanju kolutova, nošenju košare na glavi, visećoj kuglani i brzom hodanju.

Da godinu za sportsku rekreaciju nisu važne najbolje su potvrdili najstariji sudionici devedeset petogodišnji Ivan Pisković i nešto mlađa osamdeset šestogodišnja Dragica Šerbula. Oni precizni, vješti, brzi, sretni i spretni osvojili su i odličja, koja su im na završetku podijelili župan virovitičko-podravski Igor Andrović i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac.

  • Rezultati – Bacanje potkove (žene):
  1. Nadica Polić, 2. Snježana Brkić, 3. Margita Toplak, 4. Anka Amiđić.
  • Bacanje potkove (muški):
  1. Trpimir Markotić, 2. Josip Dukarić, 3. Martin Pecko, 4. Željko Dolenčić.
  • Bacanje kolutova (žene):
  1. Maja Dukarić, 2. Margita Toplak, 3. Ankica Pleša, 4. Slava Valiđić.
  • Bacanje kolutova (muški):
  1. Antun Han, 2. Zvonko Pipić, 3. Željko Dolenčić, 4. Antun Šolc.
  • Viseća kuglana (žene):
  1. Ankica Pleša, 2. Snježana Brkić, 3. Ljubica Jurković, 4. Ivka Jerbić.
  • Viseća kuglana (muški):
  1. Josip Asić, 2. Željko Lacković, 3. Slavko Tuk, 4. Đuro Jakša.
  • Nošenje košare na glavi (žene):
  1. Maja Dukarić, 2. Vesna Holi, 3. Ana Mateos, 4. Nada Barčanac.
  • Nošenje košare na glavi (muški):
  1. Stjepan Tepeš, 2. Nikola Medved, 3. Tomislav Galeković, 4. Tomislav Košić.
  • Brzo hodanje (žene):
  1. Đurđa Baivić, 2. Ivanka Ivanovac, 3. Ivka Jerbić, 4. Ranka Jurčić.
  • Brzo hodanje (muški):
  1. Josip Asić, 2. Željko Lacković, 3. Stjepan Tepeš, 4. Tomislav Košić.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba nastavljeno je posjetom Gradskom muzeju Virovitica, dok je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica za sve umirovljenike osigurala tijekom listopada besplatno šestomjesečno učlanjenje, a ansambl Gradskog kazališta Virovitica odigrat će uskoro jednu besplatnu predstavu za osobe treće životne dobi s prostora Virovitičko-podravske županije. (www.vpz.hr, tm, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button